« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-18 12:07:11
Temat: Re: coś z beszamelem
Użytkownik "Justyna" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cfvg6i$706$1@news.onet.pl...
> Szanowni Grupowicze,
>
> Nosi mnie ostatnio na jakąś potrawę z sosem beszamelowym. Umiem zrobić
tylko
> lazagne z takim właśnie sosikiem.
> Czy możecie podać jakieś inne przepisy, gdzie wykorzystuje się beszamel?
ja traktuje beszamel jako baze do sosow
tym sposobem mozna uzyskac np sos pietruszkowy, koperkowy, pieczarkowy i
inne grzybowe, pomidorowy, chraznowy, selerowy (z selara naciowego),
pieprzowy, cebulowy, serowy z zoltym serem i jaki tylko sobie wymarzysz
dodajac odpowiednie skladniki
sosiki komponuja sie swietnie z ziemniakami, kaszami, makaronami, ryzem.....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-18 12:17:46
Temat: Re: coś z beszamelem
> Nosi mnie ostatnio na jakąś potrawę z sosem beszamelowym. Umiem zrobić
tylko
> lazagne z takim właśnie sosikiem.
> Czy możecie podać jakieś inne przepisy, gdzie wykorzystuje się beszamel?
>
Dla mnie podstawowym zastosowaniem dla beszamelu jest moussaka
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-18 12:57:59
Temat: coś z beszamelemSzanowni Grupowicze,
Nosi mnie ostatnio na jakąś potrawę z sosem beszamelowym. Umiem zrobić tylko
lazagne z takim właśnie sosikiem.
Czy możecie podać jakieś inne przepisy, gdzie wykorzystuje się beszamel?
Z góry dziękuję
JUSTYNA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-18 13:12:40
Temat: Re: coś z beszamelem
> A czy mógłbyć podać przepis, tak oględnie? Będę bardzo wdzięczna :)
Kilo mięsa smażymy na patelni doprawiamy solą pieprzem, tymiankiem i
mielonym cynamonem. Dodajemy pomidory pellati (ja daję dwie puszki) i
jeszcze dusimy aż płyn ulegnie redukcji.
3 bakłażany kroimy na plasterki i smażymy na patelni. Ja używam trzech
(patelni) na raz, bo plasterków jest dużo. NIe leję tłuszczu na patelnię, bo
bakłażan bardzo go "pije", tylko każdy plasterek smaruję z obu stron olejem.
Można też bakłażana (posmarowanego olejem) upiec na blasze w piekarniku.
Do beszamelu dodaję trochę sera żółtego, 3 żółtka a następnie pianę z 3
białek.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwami bakłażany, mięsko i polewam sosem.
Powtarzamy aż do skończenia ingridiencji. Na wierzch żółty ser i posypuję
delikatnie tartą bułką (ładniej się przypieka).
Piec w piekarniku 175 stopni ok. 30-40 min. lub zbrązowienia sera.
Dość pracochłonne, ale warto
pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-18 13:40:21
Temat: Re: coś z beszamelem Kilo mięsa smażymy na patelni doprawiamy solą pieprzem, tymiankiem i
> mielonym cynamonem. Dodajemy pomidory pellati (ja daję dwie puszki) i
> jeszcze dusimy aż płyn ulegnie redukcji.
Rozumiem, ze mieso mielone?
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-18 13:41:25
Temat: Re: coś z beszamelemA czy mógłbyć podać przepis, tak oględnie? Będę bardzo wdzięczna :)
Justyna
Użytkownik "Jacek Dyduch" <j...@s...pl> napisał w wiadomości
news:cfvhov$k7$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> > Nosi mnie ostatnio na jakąś potrawę z sosem beszamelowym. Umiem zrobić
> tylko
> > lazagne z takim właśnie sosikiem.
> > Czy możecie podać jakieś inne przepisy, gdzie wykorzystuje się beszamel?
> >
> Dla mnie podstawowym zastosowaniem dla beszamelu jest moussaka
> Pozdrawiam
> Jacek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-18 18:48:49
Temat: Re: coś z beszamelem
> Nosi mnie ostatnio na jakąś potrawę z sosem beszamelowym. Umiem zrobić
tylko
> lazagne z takim właśnie sosikiem.
> Czy możecie podać jakieś inne przepisy, gdzie wykorzystuje się beszamel?
>
> Z góry dziękuję
>
> JUSTYNA
>
Przepyszna jest brukselka ugotowana w lekko osolonej wodzie i polana sosem
beszamelowym wzbogaconym o zolty tarkowany ser.
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-19 07:05:47
Temat: Re: coś z beszamelem
> Rozumiem, ze mieso mielone?
> Kama
>
Tak, jak najczęście używam wieprzowo-wołowego, choć idealnie powinna być
jagnięcina.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-19 08:46:26
Temat: Re: coś z beszamelem
Użytkownik "Justyna" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cfvg6i$706$1@news.onet.pl...
> Szanowni Grupowicze,
>
> Nosi mnie ostatnio na jakąś potrawę z sosem beszamelowym. Umiem zrobić
tylko
> lazagne z takim właśnie sosikiem.
> Czy możecie podać jakieś inne przepisy, gdzie wykorzystuje się beszamel?
>
> Z góry dziękuję
>
> JUSTYNA
Witam,
Ja i moi domownicy b. lubimy nalesniki z serem ziołowym (baza oczywiście
beszamel),
polane sosikiem rokpolowym.
Może też byc makaron polany tym sosem i na to pomidorki
z ziółkami i cebulką. Mniam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-19 15:10:47
Temat: Re: coś z beszamelemJacek Dyduch wrote:
>>A czy mógłbyć podać przepis, tak oględnie? Będę bardzo wdzięczna :)
>
>
> Kilo mięsa smażymy na patelni doprawiamy solą pieprzem, tymiankiem i
> mielonym cynamonem. Dodajemy pomidory pellati (ja daję dwie puszki) i
> jeszcze dusimy aż płyn ulegnie redukcji.
> 3 bakłażany kroimy na plasterki i smażymy na patelni. Ja używam trzech
> (patelni) na raz, bo plasterków jest dużo. NIe leję tłuszczu na patelnię, bo
> bakłażan bardzo go "pije", tylko każdy plasterek smaruję z obu stron olejem.
> Można też bakłażana (posmarowanego olejem) upiec na blasze w piekarniku.
> Do beszamelu dodaję trochę sera żółtego, 3 żółtka a następnie pianę z 3
> białek.
> W naczyniu żaroodpornym układam warstwami bakłażany, mięsko i polewam sosem.
> Powtarzamy aż do skończenia ingridiencji. Na wierzch żółty ser i posypuję
> delikatnie tartą bułką (ładniej się przypieka).
> Piec w piekarniku 175 stopni ok. 30-40 min. lub zbrązowienia sera.
> Dość pracochłonne, ale warto
> pozdrawiam
> Jacek
>
>
No Jacus musze przyznac ze to dobre przed chwila to zrobilem i zjadlem.
Rzeczywiscie pol dnia w kuchni ale jest jeden zonk. Baklazany pod
wplywem temperatury w piekarniku wydzielaja wode ktorej jest dosc sporo.
Moze by tak dluzej je trzymal na tej patelni :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |