Data: 2002-10-12 19:36:31
Temat: Re: creme brule
Od: "rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Składniki:
500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch
Przepis:
Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male
plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te miseczki
sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu. W srednim garnku doprowadzic
smietanke do wrzenia razem z laska wanilii i zdjac z ognia. Wyjac wanilie,
lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne
ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do
sloika z cukrem.)Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka. 4
miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na blasze
z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku i
przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz lub
przypalic cukier palnikiem.
Wskazówki i uwagi:
Mozna uzyc bialego cukru na wierzchu, ale brazowy cukier sie o wiele
lepiej topi i pali, jak rowniez zastyga w cieniutka warstwe twardego
karmelu, co nadaje wspanialego yin i yang tej potrawie - chrupiace kawalki
karmelu w rozplywajacym sie w ustach budyniu waniliowym. Krem bedzie mial
male czarne kropeczki nasion wanilii, ktore wygladaja, jak pieprz, a nadaja
niezwykle szlachetny smak. Po tych nasionkach mozna poznac prawdziwy creme
brulee. Testujac w ten sposob restauracje od razu mozna sie zorientowac co
do poziomu ich umiejetnosci kulinarnych.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2002-01-05
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Magdalena Bassett
mi wyszedl za pierwszym razem i byl pyszny.
|