Data: 2001-12-12 05:32:03
Temat: Re: creme brulee (raport)
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 10 Dec 2001 10:29:03 +0100, "Margolka Sularczyk"
<m...@p...bg.univ.gda.pl> wrote:
>To teraz daj przepis na calosc, jesli mozna prosic
oto:
1/2 litra smietanki
60 g cukru
1 jajko
4 zoltka
1/2 laseczki wanilii
60 g brazowego cukru
mleko zagotowac z wanilia. zoltka i jajko ubic z cukrem,n a potem
zalac goracym mlekiem, nie przestjac ubijac. male foremki do
zapiekania posmarowac cieniutko masdlem i wlac mase. foremki wstawic
do naczynia z woda (woda powinna siegac mniej wiecej do 2/3 ich
wysokosci). naczynie wstawic do goracego (150-1170 stopni) piekarnika
i wypiekac tak przez 20-40 minut 9sprawdzic patyczkiem tak jak ciasto,
czy wypieczone - jak wyjdzie czysty, mozna juz wyjac). wystudzic i
wstawic na 2 godziny do lodowki. potem posypac kazda porcje dokladnie
brazowym cukrem i wstawic na 3-4 minuty pod grill, zeby cukier
roztopil sie. potem pocczekac tylko, az sie ta skorupka schlodzi -
goracym karmelem mozna sie potwornie poparzyc! - po czym rozbic
cukrowa skorupke jak amelia z filmu jeuneta, i jesc, i napawac sie.
a krysiny przepis jaki jest? chetnie porownam.
pozdrowienia,
kamila
--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
|