Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: curry
Date: 17 Oct 2001 01:02:46 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 43
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <f...@p...google.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1003273366 14861 192.168.240.245 (16 Oct 2001 23:02:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Oct 2001 23:02:46 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.6.131.7, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 95; L1Batch November 2000
B2000BY)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75141
Ukryj nagłówki
> Czy mozna zastapic paste imbirowa / czosnkowa wersja swieza
tak
> albo w proszku,
nie, imbir w proszku smakuje zupelnie inaczej
i ile?
(take 2-3 table spoon of garlic paste
3 take half table spoon of ginger paste)
zmiazdz czosnek nozem lub przecisnij przez praske i tak wez na oko - 1 lyzka to
15 mililitrow
imbir swiezy to mozna trzec albo na tarce do surowych ziemniakow, albo do
parmezanu albo ja biore np. 5 cm korzenia (powinno dac 1/2 lyzki pasty), kroje
w grube plastry i miele/miazdze z woda w malym malakserku (elektryczny mlynek
do kawy jest tez niezly)
> Co wchodzi w sklad "Indian curry" i w jakich proporcjach?
PRZYPRAWA CURRY
2 lyzki nasion kolendry,
1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu,
5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick),
1 lyzeczka gozdzikow,
0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej.
Zemlec w mlynku, schowac do sloika.
Przechowywac w ciemnym miejscu.
to jeden z wielu przepisow, bez chili, ale kolendra jest dosc ostra,
cynamonowca mozna sobie darowac
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|