Data: 2001-10-16 23:02:46
Temat: Re: curry
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy mozna zastapic paste imbirowa / czosnkowa wersja swieza
tak
> albo w proszku,
nie, imbir w proszku smakuje zupelnie inaczej
i ile?
(take 2-3 table spoon of garlic paste
3 take half table spoon of ginger paste)
zmiazdz czosnek nozem lub przecisnij przez praske i tak wez na oko - 1 lyzka to
15 mililitrow
imbir swiezy to mozna trzec albo na tarce do surowych ziemniakow, albo do
parmezanu albo ja biore np. 5 cm korzenia (powinno dac 1/2 lyzki pasty), kroje
w grube plastry i miele/miazdze z woda w malym malakserku (elektryczny mlynek
do kawy jest tez niezly)
> Co wchodzi w sklad "Indian curry" i w jakich proporcjach?
PRZYPRAWA CURRY
2 lyzki nasion kolendry,
1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu,
5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick),
1 lyzeczka gozdzikow,
0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej.
Zemlec w mlynku, schowac do sloika.
Przechowywac w ciemnym miejscu.
to jeden z wielu przepisow, bez chili, ale kolendra jest dosc ostra,
cynamonowca mozna sobie darowac
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|