Data: 2001-12-10 21:38:13
Temat: Re: czarna polewka
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Kasia L. <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9utaeu$ocs$...@i...cyf-kr.edu.pl...
>
> Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9u3m0p$ric$1@news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> > napisał:9u3kgi$h17$...@n...tpi.pl...
> >
> > A ja nie moge sie powstrzymac i musze dac upust mojej mentorskiej
naturze.
> > Otoz moje mile ta czarna polewka na odstraszenie absztyfikanta to w
zadnym
> > wypadku czernina. Ta, uznawana za danie wykwintne, godne
> najwybredniejszych
> (ciach)
>
> Czarną polewkę czyli czerninę jako oznakę rekuzy podaje profesor Kuchowicz
w
> książce "Obyczaje staropolskie", podobnie jest w "Encyklopedii
> staropolskiej" Glogera i "Słowniku mitów i tradycji kultury" Nie sądzę by
> się mylili.
>
> Kasia L.
>
Rzeczywiscie to jest juz nie do zbicia. Na to moge odpowiedziec tylko tyle,
Wladyslawowi tez, bo zapytal mnie o zrodla, a nie odpowiadalam wczesniej ze
szpitalnych-dzieciecych powodow bo watek wylapalam i doczytalam dopiero
dzis, ze oparlam sie tylko i wylacznie na slowach mojej Pani profesor od
polskiego, niestety juz sw.pamieci. Wiem tylko tyle, ze prawdopodobnie
pochodzila ze wschodnich kresow i moze to byl jakis regionalizm
kulinarno-obyczajowy.
Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
|