Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!ne
ws.onet.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czekoladowe trufle (P)
Date: Fri, 01 Nov 2002 16:32:14 -0500
Organization: paranoid international
Lines: 50
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <0...@4...com>
References: <apunek$4kl$1@news.tpi.pl>
Reply-To: k...@a...com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1036186346 24309 66.114.69.175 (1 Nov 2002 21:32:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2002 21:32:26 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132782
Ukryj nagłówki
On Fri, 1 Nov 2002 21:23:32 +0100, "Arayka" <a...@p...onet.pl>
wrote:
>kiedyś jadłam takie trufle domowej roboty, były to kulki z gorzkiej
>czekolady, masła, kakao i cukru (może jeszcze śmietana tam była), nie za
>słodkie i rozpływające się w ustach, obtoczone w gorzkim kakao.
przepis nigdy nie testowany, ale jest:
na 20-30 sztuk:
175 ml gestej smietany
275 pelnej czekolady, posiekanej
2 lyzki nie solonego masla
2-3 lyzki brandy (dowolnie)
polewa:
kakao w proszku
drobno posiekane orzeszki pistacjowe lub laskowe
400 g czekolady - mlecznej, bialej, gorzkiej lub po trochu kazdej
smietanke zagotowac w rondlu na umiarkowanym ogniu. zdjac z ognia,
dodac czekolade i mieszac, az sie roztopiu. dodac maslo i brandy,
rozmieszac i przecedzic do salaterki i pozostawic do wystygniecia.
przykryc i schlodzic - 6-8 godzin, a najlepiej przez noc.
duza blqche dopieczenia wylozyc pergaminem. z masy czekoladowej
formowac kulki i ukladac na papierze. jesli masa zrobi sie za miekka,
wstawic znowu do lodowki.
kakao prezesiac do malej salaterki,m wrzucac po jednej trufli i
obtaczac.procedurta z orzechami podobna - uwaga, musza bycBARDZO
drobno posiekane! jesli trufle maja byc pokryte czekolada, nalezy
wlozyc je do zamrazalnika na co najmniej godzine. czekolade roztopic
(uwaga! najlepszy patent na topienie czekolady to wstawic naczynie z
nia do garnuszka z woda, jedno w drugie!) na gladka mase, a potem
lekko przestudzic. za pomoca widelca zanurzac trufle w przestudzonej
polewie i klasc na blasze. trufle mozna przechowywac do tygodnia,
zawiniete w papier i schlodzone w lodowce.
przepis za moja ulubiona ksiazka 'wysmienita kuchnia francuska',
clements+wolf-cohen, arkady 2000.
powodzenia!
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
|