Data: 2002-11-01 21:32:14
Temat: Re: czekoladowe trufle (P)
Od: kamila slawinska <k...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 1 Nov 2002 21:23:32 +0100, "Arayka" <a...@p...onet.pl>
wrote:
>kiedyś jadłam takie trufle domowej roboty, były to kulki z gorzkiej
>czekolady, masła, kakao i cukru (może jeszcze śmietana tam była), nie za
>słodkie i rozpływające się w ustach, obtoczone w gorzkim kakao.
przepis nigdy nie testowany, ale jest:
na 20-30 sztuk:
175 ml gestej smietany
275 pelnej czekolady, posiekanej
2 lyzki nie solonego masla
2-3 lyzki brandy (dowolnie)
polewa:
kakao w proszku
drobno posiekane orzeszki pistacjowe lub laskowe
400 g czekolady - mlecznej, bialej, gorzkiej lub po trochu kazdej
smietanke zagotowac w rondlu na umiarkowanym ogniu. zdjac z ognia,
dodac czekolade i mieszac, az sie roztopiu. dodac maslo i brandy,
rozmieszac i przecedzic do salaterki i pozostawic do wystygniecia.
przykryc i schlodzic - 6-8 godzin, a najlepiej przez noc.
duza blqche dopieczenia wylozyc pergaminem. z masy czekoladowej
formowac kulki i ukladac na papierze. jesli masa zrobi sie za miekka,
wstawic znowu do lodowki.
kakao prezesiac do malej salaterki,m wrzucac po jednej trufli i
obtaczac.procedurta z orzechami podobna - uwaga, musza bycBARDZO
drobno posiekane! jesli trufle maja byc pokryte czekolada, nalezy
wlozyc je do zamrazalnika na co najmniej godzine. czekolade roztopic
(uwaga! najlepszy patent na topienie czekolady to wstawic naczynie z
nia do garnuszka z woda, jedno w drugie!) na gladka mase, a potem
lekko przestudzic. za pomoca widelca zanurzac trufle w przestudzonej
polewie i klasc na blasze. trufle mozna przechowywac do tygodnia,
zawiniete w papier i schlodzone w lodowce.
przepis za moja ulubiona ksiazka 'wysmienita kuchnia francuska',
clements+wolf-cohen, arkady 2000.
powodzenia!
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
|