Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.man.szczecin.pl!not-for-mail
From: "Jolanta Budzisz" <b...@z...szczecin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czerwona cebula
Date: Tue, 30 Jan 2001 13:05:40 +0100
Organization: ACI - Szczecin http://aci.com.pl
Lines: 29
Message-ID: <956amt$hvp$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <953o6d$65h$1@news.tpi.pl> <95698r$88m$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gaon.zg.szczecin.pl
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 980856349 18425 195.116.25.98 (30 Jan 2001 12:05:49
GMT)
X-Complaints-To: n...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2001 12:05:49 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42418
Ukryj nagłówki
Witam!
Przyznam ,że zainteresował mnie wpływ odległości między cebulą a kuchenką
gazową na intensywność doznań związaną z obróką cebuli. Ja sama próbowałam
już wielu wariantów jak zminimalizować te doznania - bo cebulę niestety
lubię jeść.
Moje oczy wytrzymują obranie 1 średniej cebuli , kroję ją już w pośpiechu
niestety i byle jak ) - prawie "rzutem na taśmę " zalewając się łzami i
kichając niemiłosiernie ( alergikiem nie jestem).Jak tylko mogę -angażuję do
tej czynności męża - na nim cebula nie robi żadnego wrażenia.
Pozdrawiam
Jola
Renata Wrzosek napisał(a) w wiadomości: <95698r$88m$1@news.tpi.pl>...
>
>Dzięki wielkie!
>Znaczy się żadnej profanacji nie uskuteczniam!
>To i dobrze.
>A odnośnie ciekawostek cebulowych, to znam dwie i się podzielę:
>1. Cebula krojona w pobliżu kuchni nie szczypie w oczy. Wiem, że ciężko
>teraz o kuchnię węglową, ale pobliże gazowej też skutkuje... :-) Oczywiście
>rozpalonej.
>2. Kawałek cebuli przypieczonej nad gazem (w oryginale na rozpalonej
>fajerce...) nadaje rosołkowi klarowność i smaczek.
>Pozdrawiam,
>Renata Wrzosek
>
>
|