Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa
Date: 29 May 2004 07:18:39 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c945ih$2uf$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<3...@n...onet.pl>
<2...@n...onet.pl>
<2...@n...onet.pl> <4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1085815119 10036 80.72.34.43 (29 May 2004 07:18:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 May 2004 07:18:39 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203376
Ukryj nagłówki
Jeszce kilka uwag, co do działania kuchenki mikrofalowej.
In <4...@n...tpi.pl> Dariusz K. Ladziak wrote:
> w dodatku komora jest opromieniona z jednego boku
Fakt, że w kuchence zwykle jest jeden magnetron, lecz mikrofale odbijają
się przecież od metalowych ścianek kuchenki i potrawa nagrzewana jest ze
wszystkich stron.
> (to akurat zalatwia karuzela)
Ze względu jednak na to, że tak odbite fale radiowe nie ww
wszystkichmiejscach mają jednakowe natężenie i tworzą się punkty o ich
większym i mniejszym natężenie, stosuje się talerze obrotowe, ktpre
zabezpieczają przed nagrazniem się potrawy
i troche na ogol od gory - w efekcie
> przy dnie naczynia wystepuje strefa niedogrzewana.
Ogrzewana potrawa zwykle znajudje się na obrotowym szklanym talerzu i w
jakimś przepuszczającym mikrofale naczyniu tak, że od dna mogą ją
dosięgnąć fale odbite. Można resztą naczynie umieścić na dodatkowej
podstawce, co ułatwi dostęp fal od dna.
Władysław
--
Denn eben wo Begriffe fehlen,
Da stellt ein Wort zur rechten Zeit sich ein.
Mephistopheles
|