Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa
Date: 29 May 2004 07:23:26 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c945ih$2uf$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<3...@n...onet.pl>
<2...@n...onet.pl> <4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1085815406 10036 80.72.34.43 (29 May 2004 07:23:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 May 2004 07:23:26 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203378
Ukryj nagłówki
In <4...@n...tpi.pl> Dariusz K. Ladziak wrote:
>
> Mozna sie oszukac - wsadzilem do szklanego pojemnika pare ziemniakow,
> nalalem troche wody na dno, nastawilem na dziesiec minut - i mialem
> ziemniaki suszone... Stary inzynier elektronik ze specjalnoscia
> technologiczna z ukierunkowaniem na mikrofale - i nie pomyslalem,
> skleroza stara, ze w normalnym garnku grzejemy denko a na pokrywce
> wiekszosc wody sie skrapla i wraca zas w mikrofali denko i pokrywka
> grzane sa podobnie - nic sie dodatkowo nie skropli, nic nie wroci, jak
> woda odparuje to musi uciec...
Kiedy gotujesz kartofle w garnku na gazie, to zwykle nalewasz dużo wody
tak, że zdązą się one ugotować zanim woda wyparuje, nawet bez przykrywki.
Jeżeli natomiast dałbyś w miarę szczelną przykrywkę na naczynie z wodą w
kuchence mikrofalowej, to para wodna prędko by osiągnęła stan nasycenia
i woda przestałaby parować, tym bardziej, że nie osiąga ona tam
temperatury 100 stopni.
Władysław
--
Das Raetsel gibt es nicht
Wittgenstein
|