Data: 2006-01-30 09:27:18
Temat: Re: czy mięso jest tuczące?
Od: "Leszek Serdyński" <l...@o...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:drkh4p$h14$1@inews.gazeta.pl...
> Jaa.. pisze:
>
> > zawsze zastanawiałam się czy mięso jest tuczące. podejrzewam, że na
pewno
> > bardziej od warzyw ale czy wogole jest mocno? przepraszam, za takie
głupie
> > pytanie.
>
> Podzial produktow na "tuczace" i "nietuczace" to fikcja.
Nie bierzesz pod uwagę kosztów uzyskania energii (zamienialnej na tłuszcz
zapasowy).
W programie o Aleutach jeden z antropologów mówi, że na wyspach i w morzu
jest dużo ryb, ale Aleuci ich nie jedzą, bo energia jaka zostaje po ich
strawieniu nie wystarcza do utrzymania funkcji życiowych organizmu. Tym
bardziej nie można od ich jedzenia utyć.
Mięso rybie, zwłaszcza ryb chudych można zaliczyć do "nietuczących".
Podobnie będzie z chudą wołowiną. Po drugie, to duża zawartość białka w
chudym mięsie przyspiesza metabolizm, co też jest czynnikiem "antytuczącym".
Pozdrawiam
Leszek
|