Data: 2007-10-03 14:50:53
Temat: Re: czy są takie młynki
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fe09ga$oih$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> napisał w
> wiadomości news:fe078v$hha$1@news.onet.pl
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:fe06oc$l34$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>> "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote in message
>>> news:fe05i8$c6m$1@news.onet.pl...
>>>> Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>> news:fdvto3$hvd$1@news.onet.pl...
>>>>> Czy są takie urządzenia ( młynki ) które mielą w warunkach
>>>>> domowych pszenicę lub żyto. Chciałbym sobie sam zrobić mąkę do
>>>>> wypieku chleba.
>>>>
>>>> Są dodatki do amerykańskich KitchenAid, do tego przeznaczone. Oraz
>>>> takie domielenia nawet oleistych nasion. Nie mówiąc o nakładce do
>>>> zrobienia własnych płatków np. owsianych.
>>>>
>>>> DJD
>>>
>>>
>>> Są, ale śrutownik kosztuje 150zł. Robi kasze i mąki...
>>
>> Na pewno zmieli na mąkę? Nigdy tego nie uzywałem, a szkoda wywalić mi
>> 150 zł na coś, co z nazwy robi śrutę (jak wygląda śruta to wiem,
>> ciocia tym zwierzaki karmiła).
>>
> ale świetnie nadaje się do wypieku chleba, dodajesz do mąki, jest bardzo
> smaczny chleb
Z chlebem dopiero ekperymentuję. Ostatni wypiek - "graham" wg jakiegoś
przepisu z "Kuchnii", całkiem niezły. Ale pomyslę, czy nie zastępić świeżego
mleka zsiadłym, lub kefirem.
DJD
|