Data: 2005-11-09 20:37:34
Temat: Re: czym naostrzyć nóż
Od: "Barto" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> I jak zwykli czasem mówić nasi zachodni sąsiedzi: "Hier liegt der Hund
> begraben". A po polsku, zdefiniuj "pod odpowiednim kątem", bo ten
> właśnie kąt, a właściwie jego odpowiedniość, wydają się być kluczowe dla
> właściwego naostrzenia noża.
To zależy od ostrza noża - jego grubości, kształtu, jak zostało wykonane i
jak jest stępione. Inaczej należy ostrzyć nóż, którego przekrój poprzeczny
ostrza ma kształt trójkąta, inaczej gdy ten trójkąt ma na wierzchołku
(krawędzi tnącej) jakby ścięte boki, a jeszcze inaczej gdy przekrój
poprzeczny ostrza noża jest zbliżony do przekroju poprzecznego brzytwy.
Inaczej ostrzy się nóż do chleba, inaczej do mięsa a jeszcze inaczej do
wędlin i warzyw. Każdy musi sam do tego dojść. Pozdrawiam. B.
|