Data: 2005-04-11 12:06:48
Temat: Re: daktyle
Od: "kolorowa" <v...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"tucherka" wrote
> wiecie może co zrobić z większą ilością suszonych daktyli ???
Zmielonych daktyli używam zamiast cukru: do ciast, budyniów, itp.
Bardzo lubię krem daktylowy, który stosuję jako masę do tortów. Albo sam.
Gotuję kaszę kukurydzianą (na rzadko) i po 15 minutach wrzucam daktyle
(tyle, żeby się zrobiło gęste), gotuję jeszcze kilka minut, wyłączam,
dorzucam dwie, trzy łyżki masła i czekam aż trochę ostygnie. I miksuję. Smak
to ma IMO podobny do krówek. Nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji,
bo robię na oko:( Można dodać agar albo żelatynę i wyjdzie coś w rodzaju
krówkowego ptasiego mleczka.
Małgosia
|