Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: jakub <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: destylowanie wina
Date: Fri, 28 Nov 2003 10:59:25 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 56
Message-ID: <bq769t$k4o$1@inews.gazeta.pl>
References: <bpv7c1$fb2$1@news.onet.pl> <bq1dro$ni7$1@atlantis.news.tpi.pl>
<bq363g$5cp$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aae69.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1070013566 20632 217.97.84.69 (28 Nov 2003 09:59:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Nov 2003 09:59:26 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <3...@n...tpi.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
X-User: alterra
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181020
Ukryj nagłówki
>>deflegmator.
>
>
> ZBRODZIEN!!! Wino odpedzac przez deflegmator, jak zacier klasy
> grunwaldzkiej???
czuje sie osobiscie urazony. Nie podam Ci w tej chwili zrodel, ale z
cala pewnoscia wiem ze aparaty destylacyjne do wyrobu prawdziwego
koniaku, o whisky nie mowiac MAJA deflegmatory, co prawda z punktu
widzenia przecietnego bimbrownika dosc nieefektywne, bo na ogol bez
wymuszonego chlodzenia ;-). Na jakosc destylatu to nie wplywa, bo nie ma
nic wspolnego z destylacja frakcjonowana.
>
> Rektyfikuje to sie alkohole przemyslowe. A to ze Polacy kochaja
> alkohol przemyslowy to osobna sprawa. Porzadne alkohole z porzadnej
> fermentacji naturalnego surowca zawierajacego cukry proste powinno sie
> destylowac - co najwyzej dwukrotnie.
calkowicie sie zgadzam, ale rektyfikacja to ZUPELNIE inny proces; polega
na precyzyjnym wydzieleniu frakcji zawierajacej maksimum czystego C2H5OH
a minimum innych zwiazkow. Deflegmator niczego w skladzie destylatu nie
zmienia, poza przyspieszeniem i ulatwieniem procesu opisanego przez
Ciebie nizej. To nie kolumna rektyfikacyjna!
>
>
>>'Odpady'
>
>
> Nie odpady tylko wyzsze alkohole, olejki eteryczne i inne skladniki
> odpowiedzialne za smak i zapach destylatu. Wazne jest jedno - nie brac
> przedgonu bo netanol zawiera, odpuscic pozny pogon bo zaczyna gestego
> za duzo isc.
no i wlasnie deflegmator pomaga pozbyc sie nadmiaru przedgonow i
niedogonow bez strat zachodzacych przy zastosowaniu pojedynczej
chlodnicy... i tyle...
Ale rektyfikacja, o ile bedzie poprawnie zrobiona, zabija
> wszelaki charakter destylatu - czyli, jak pisalem, rozpuszczalnik
> organiczny do celow przemyslowych (albo niskokaloryczne paliwo dajace
> wstretne spaliny z zawartoscia aldehydow) mozna tak wyprodukowac.
>
tez nie calkiem tak, ale niech Ci bedzie, tyle ze ja naprawde ani
wielbladem nie jestem, ani nikomu nie proponowalem rektyfikacji winiaku.
Nb. kolumne rektyfikacyjna w warunkach domowych dosc ciezko zbudowac
(choc jest to mozliwe). Co do smaku rektyfikatu... hmm.. przewazajaca
liczba wodek tzw. czystych to po prostu rozcienczony zunifikowany i
bezplciowy rektyfikat... ale to zupelnie inna historia... ;-)
i prosze Cie, z calym szacunkiem, czytaj uwazniej teksty na ktore
odpowiadasz, bo naprawde sprawiles mi przykrosc...
jakub
|