Data: 2004-11-05 05:52:27
Temat: Re: dieta wysokobiałkowa dla chorej
Od: "BasiaBjk " <b...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zbyszek Szostak <z...@m...org.pl> napisał(a):
> Pomozcie z lista mozliwych potraw dla chorej osoby - dieta ma byc
> wysokobialkowa, glowni z produktow gotowanych, zakazane surowe,
> owoce/warzywa, pieczone i smazone. Najbardziej preferowane dania z
> cieleciny.
Przede wszystkim galareta cielęca, wskazana szczególnie po dużych operacjach.
I jedzona z dużym apetytem w takich okolicznościach. Robi się łatwo, przepis
znajdziesz wszędzie. Z dodatkiem czosnku, gotowanej marchwi, polana sokiem z
cytryny (jeśli już może ta osoba). Smaczna jest również galareta z ryby z
jarzynami i jajkiem na twardo, jeśli nie ma przeciwwskazań. Na deser po niej
kisiel. Oczywiście nie taki kupiony w torebce, a robiony od podstaw.
Rozgotowujesz w minimalnej ilości wody owoce (mogą być mrożone) - najlepiej
maliny, truskawki, porzeczki... Miksujesz, a następnie podgrzewasz do
wrzenia. Dodajesz odrobinę mąki ziemniaczanej do odlanej chłodnej części soku
i wlewasz do gorącego. Mąki nie za dużo, by nie zrobił się beton. Może też
być esencjonalny kompot robiony na tej samej zasadzie, ale bez mąki
ziemniaczanej i miksowania.
Życzę szybkiego powrotu do pełnie zdrowia! :)
--
pa, BasiaBjk
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|