Data: 2003-09-11 14:54:27
Temat: Re: dip
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 11 Sep 2003 16:45:47 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Patrycja Kruk*, w
wiadomości news:<bjq20t$dj$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Witam,
>
> Mam kolejne pytanie, skoro mi tak dobrze z żeberkami poszło i bylo po
> prostu mnniam:-) Mam ochotę na warzywa z dipami, a dosyć mam jakichś
> sztucznych dipów ze sklepu. Normalne robiłam dośc dawno temu i już nie
> pamiętam. Mógłby mi ktoś podać jak się robi takie barzdiej na ostro?
> Z góry dziękuję:-))
Google MIX
Autorka: Kalliope
Dip z awokado
2 awokado
3 lyzki jogurtu
1/2 cytryny
4 lyzki wody
1-2 lyzeczki sosu sojowego
1 lyzka koniaku
sol, pieprz
awokado zmiksowac z sokiem cytrynowym, winikiem, woda, dodac jogurt (mozna
dodac troche wiecej jogurtu), doprawic sola, pieprzem i sosem sojowym.
Czerwony dip
250 ml majonezu (lub pol na pol z gestym jogurtem)
50 ml brandy
lyzka koncentratu pomodorowego
mielona papryka
Dip rokpolowy
50 g rokpola
200 ml jogurtu
lyzeczka soku cytrynowego
sol, pieprz
Zielony dip
250 ml majonezu
30 dkg brokułów
2 zabki czosnku
sol, pieprz
Ugotowane brokuly zmiksowac, dodac czosnek, majonez, doprawic sola i
pieprzem.
Dip niedipowy
W okresie nowalijkowym robie taki dip nowalijkowy, z jogurtu (czasami dodaje
troche majonezu) i duzej ilosci pietruszki, szczypiorku, rzodkiewki,
doprawiam sola, pieprzem, czasem dodaje ogorka drobno pokrojonego... Moj maz
zajada sie tym, robi sobie talerz swierzych warzyw, do tego ow dip i jest w
7 niebie;)))
Autorka: Krysia T.
guacomole - dobra rzecz. (avocado, cebula, pomidor,papryka i
chyba czosnek i chile i sok z cytryny) zmiksowac byle jak
ja rowniez robie z fromage frais, z czosnkiem, papryka w proszku,
swieza bazylia, czarnuszka, kminkiem i czarnym
pieprzem(stluczonymi na male kawalki), a inny z tartym zoltym
serem i cebula tez najlepiej starta.
Autorka: Herbatka
Dip musztardowy
2 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
sól, pieprz, cukier
1 szalotka
szczypta estragonu ( preferowany świeży)
Jajka obieramy i dzielimy na pół. Żółtka ucieramy z octem, musztardą i
olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Szalotkę obieramy i siekamy
razem z białkiem i estragonem. Mieszamy ze sosem musztardowym.
Na ostro to może być jeszcze:
Dip z owczym serem
1 czerwona papryczka chili
1 zielone pepperoni
1 ząbek czosnku
200 g jogurtu
200 g sera owczego
sól
Chili i pepperoni czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i
miażdżymy. Mieszamy czosnek z jogurtem a następnie dodajemy rozgnieciony
widelcem ser. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolity gładki sos. Wtedy
dodajemy papryczki i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
Starczy? ;>
Na przyszłość polecam archiwum.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Partia Przeciwników Wątróbki!!!
Zdjęcie imprezowe ;)
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|