Data: 2007-10-21 00:15:52
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:ffe390$nen$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
> wiadomości news:ff7h9u$sl3
>
> > Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?
>
> chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą
chyba
> nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
> przed gotowaniem).
>
> co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie
z
> przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane.
Rozmrażanie
> trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii,
a
> nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam
go
> w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.
Lepiej dzień wcześniej (lub dwa - gdy duże) przełożyć z zamrażarki do
chłodziarki - rozmrażanie będzie powolne - korzystniejsze. Szybkie
rozmrażanie zrobić w piekarniku na termoobiegu (w niskich temperaturach) lub
w mikrofalówce.
|