Data: 2007-10-20 23:33:48
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: "yapann" <y...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
wiadomości news:ff7h9u$sl3
> Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?
chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą chyba
nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
przed gotowaniem).
co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie z
przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane. Rozmrażanie
trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii, a
nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam go
w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.
|