Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.e
du!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.super
news.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do czego można dodać owoce morza/Tempura
Date: Tue, 30 Sep 2003 09:37:37 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <blabrl$cth$1@opat.biskupin.wroc.pl> <bladkq$c2b$1@inews.gazeta.pl>
<bladjr$dtj$1@opat.biskupin.wroc.pl> <blae9d$d66$1@inews.gazeta.pl>
<blb98m$qmp$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174848
Ukryj nagłówki
Nell wrote:
> ps kiedyś jadłam krewetki w cieście (smażone). W sumie nie moja rzecz, więc
> szczegółowym przepisem Cię nie poratuję nie ale myślę że tradycyjne ciasto
> takie jak do smażenia warzyw się nada (tylko ja nie jestem pewna czy
> dodawanie piwa byłoby w tym wypadku korzystne w sensie smaku?, musisz
> popróbować)
Moi chlopcy bardzo lubili japonskie danie zwane tempura. Sa to kawalki
warzyw, krewetki, ryby maczane w ciescie i smazone w glebokim oleju.
Wszystko nalezy pokroic na kawalki i osuszyc recznikiem papierowym.
Przygotowac talerz z recznikami papierowymi do ociekania tluszczu po
smazeniu.
Przygotowac sos do maczania tempury lub kupic gotowy w butelce.
W woku lub innym ciezkim garnku rozgrzewa sie olej (najlepiej z
orzeszkow ziemnych). Ciasto robi sie z maki ryzowej (ewentualnie
kartoflanej) i pszennej, pol na pol, plus woda i bialko. Mozna dodac
wody gazowanej, zamiast zwyklej. Powinno byc tak geste, jak na
nalesniki. Wrzuca sie wszystkie skladniki tempury do ciasta, miesza sie,
zeby byly rowno pokryte i paleczkami lub szczypcami wklada sie do
goracego oleju, az lekko zmieni kolor, nastepnie wyklada sie na reczniki
papierowe do osuszenia. Podaje sie natychmiast.
Sos do maczania:
1 lyzka wody
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka octu ryzowego (lub pol lyzki zwyklego)
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
1/2 lyzeczki cukru
troszke cebulki dymki
Wymieszac, odstawic do przegryzienia na pol godziny.
Najlepsze do tempury sa duze krewetki, kawalki halibuta lub innej grubej
ryby, z warzyw dobrze sie sprawdzaja pieczarki, cukinia, cebula w
krazkach, dynia, slodkie kartofle, korzen selera, pokrojone w slupki na
grubosc palca.
Dobrze tez jest podgrzac talerze, na ktorych sie podaje tempura, zeby
nie odbieraly ciepla usmazonym kawalkom. Jest z tym troche roboty w
przygotowywaniu, ale jak zaczniesz smazyc, to idzie to bardzo szybko.
Olej mozna przechowac w lodowce do nastepnego smazenia tempury.
Magdalena Bassett
|