Data: 2003-11-24 08:27:47
Temat: Re: do tych, co bez miksera daja sobie rade
Od: Kruszynka \(Wrocław\) <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:bpns1p$vvi$1@opat.biskupin.wroc.pl.
> Ubijam na sztywno białka, dodaję cukier, ubijam dalej, wlewam powoli
żótka.
> Potem wyłączam mikser i powoli sypię mąkę, metodą "pobierania", czyli
łycha
> od spodu do góry, nie mieszamy po obwodzie, bo ciasto opada (ważne!)
Robie identycznie :)
> Proporcje: na jedno jajo 3 dag mąki i 4 dag cukru. W przypadku 6 jaj:
ok.3/4
> szkl. cukru oraz szklanka i łyżka mąki
U mnie jest tak: na 6 jaj szklanka cukru i okkolo poltorej szklanki maki -
wtedy biszkopt nie opada.
Moze sie skusze na biszkopt, faktycznie :)
Kruszyna
--
"Primum non stresere... "
|