Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do tych, co parują
Date: Fri, 19 Sep 2008 01:42:41 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <1fmdmlb7mc5dd$.5mqds90s198k.dlg@40tude.net>
References: <gaucub$rps$1@news.wp.pl> <gaufmr$6ll$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gaufvi$36$1@news.wp.pl> <1hgidrqiyd3lu$.1ki9nf8g9q69l$.dlg@40tude.net>
<gaui98$9o4$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<x...@4...net>
<gaujuq$bp7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gauk3l$bp7$2@nemesis.news.neostrada.pl>
<gaum0j$e5s$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bnh123.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1221781366 20442 83.28.253.123 (18 Sep 2008 23:42:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Sep 2008 23:42:46 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315469
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 19 Sep 2008 00:43:09 +0200, Prawusek napisał(a):
> Dobra rzecz - mam węgierski komplet od 10 litrowego w dół. Tyle lat...
> Maruda załatwiła dwa - jeden węgierski duży i jeden z NRD... Zanim zaczęła
> dbać.
Miałam w sumie 3 szybkowary i byłam z nich bardzo zadowolona, chociaz
używałam ich tylko do gotowania rosołu. jednak ta era minęła - rosół
obecnie gotuję na ogniu żywym ;-) , a nie na gazie, więc szybkowary poszły
do śmietnika - zresztą zdążyłam je zużyć dość mocno. Nowego mi się nie
chce, mam dość czasu, aby sobie wszystko pyrkało, ile trzeba. I
smaczniejsze wg mnie, niż z szybkowara. No, zmienia się człowiek, zmieniają
się przyzwyczajenia i uwarunkowania, ho ho... jakby moja mama widziała, co
wyprawiam w kuchni... no, pieczenie chleba, pyrkolenie rosołu 4 godziny -
ho ho!
:-)
PS. Nie ten wątek, ale przy okazji: zrobiłam pastę paprykową już, z tej
pieczonej papryki samej, z czosnkiem i oliwą itp, a ta cholera jakaś jasna
mi wyszła po zmiksowaniu. Ki diabeł? Myślałam, że stanie sie bardziej
czerwona, a tu pomarańczowe toto wyszło, koloru zupy pomidorowej. Hmmm,
może mało barwnikowa ta odmiana papryki mojej? Najpewniej. Chyba poszukam w
amerykanckim sklepie nasion jakiejś lepszej pod tym względem...
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)
|