Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.internet
ia.pl!news.intelink.pl!newsfeed.neostrada.pl!nemesis.news.neostrada.pl!atlantis
.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do tych, co parują
Date: Fri, 19 Sep 2008 03:27:40 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 47
Message-ID: <gauv9f$kh7$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <gaucub$rps$1@news.wp.pl> <gaufmr$6ll$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gaufvi$36$1@news.wp.pl> <1hgidrqiyd3lu$.1ki9nf8g9q69l$.dlg@40tude.net>
<gaui98$9o4$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<x...@4...net>
<gaujuq$bp7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gauk3l$bp7$2@nemesis.news.neostrada.pl>
<gaum0j$e5s$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1fmdmlb7mc5dd$.5mqds90s198k.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abcp9.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1221787759 21031 83.6.231.9 (19 Sep 2008 01:29:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 Sep 2008 01:29:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080918-0, 2008-09-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315470
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1fmdmlb7mc5dd$.5mqds90s198k.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 19 Sep 2008 00:43:09 +0200, Prawusek napisał(a):
>
>
> > Dobra rzecz - mam węgierski komplet od 10 litrowego w dół. Tyle lat...
> > Maruda załatwiła dwa - jeden węgierski duży i jeden z NRD... Zanim
zaczęła
> > dbać.
>
> Miałam w sumie 3 szybkowary i byłam z nich bardzo zadowolona, chociaz
> używałam ich tylko do gotowania rosołu. jednak ta era minęła - rosół
> obecnie gotuję na ogniu żywym ;-) , a nie na gazie, więc szybkowary poszły
> do śmietnika - zresztą zdążyłam je zużyć dość mocno. Nowego mi się nie
> chce, mam dość czasu, aby sobie wszystko pyrkało, ile trzeba. I
> smaczniejsze wg mnie, niż z szybkowara. No, zmienia się człowiek,
zmieniają
> się przyzwyczajenia i uwarunkowania, ho ho... jakby moja mama widziała, co
> wyprawiam w kuchni... no, pieczenie chleba, pyrkolenie rosołu 4 godziny -
> ho ho!
> :-)
>
> PS. Nie ten wątek, ale przy okazji: zrobiłam pastę paprykową już, z tej
> pieczonej papryki samej, z czosnkiem i oliwą itp, a ta cholera jakaś jasna
> mi wyszła po zmiksowaniu. Ki diabeł? Myślałam, że stanie sie bardziej
> czerwona, a tu pomarańczowe toto wyszło, koloru zupy pomidorowej. Hmmm,
> może mało barwnikowa ta odmiana papryki mojej? Najpewniej. Chyba poszukam
w
> amerykanckim sklepie nasion jakiejś lepszej pod tym względem...
Możesz to zmienić nawet teraz - wziąć smalcu (lepszy wynik) lub oleju i
zrobić wyciąg z mielonej papryki słodkiej, a jeżeli chcesz pikantniej to i
dodaj ostrej, ważne, aby była mocno czerwona, masz kuchnię więc na skraju
płyty wygrzewać tę papryką w tłuszczu, a później domieszać do reszty.
Oczywiście jeżeli już zakonserwowane można to zrobić po otwarciu słoika -
dodając wyciąg do potrawy - jeszcze łatwiej, gdy z pomidorami. Warto kupić
koncetrat pomidorowy np. grecki - one są należycie wybarwione i kończąc
wyciąg z papryki wrzucić do niego koncentrat i intensywnie mieszając
przesmażyć - kolorek będzie mniamuśny...
Ja nawet zupy pomidorowe gotowałem z dwu koncentratów (o ile miałem taką
możliwość) z greckiego i papryki miałem kolor, a należytą kwasowość z
polskiego i polskich pomidórów. Teraz jest kłopot - sprowadzają koncentrat w
zbiornikach i puszkują lub rozlewają w słoiczki w Polsce - nie są już
kwaśne.
|