Data: 2004-12-09 13:08:04
Temat: Re: dobra recepta na domowy smalec i domową galaretę z nożek
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <h...@o...pl> napisał w wiadomości
news:6af2.000000f5.41b83f5e@newsgate.onet.pl...
>> czy może ktoś zna dobry przepis na domowy smalec i nóżki w galarecie
>> np z
>> kurczakiem
>
>
> Sposób najstarszy i w miare łatwy.
>
> Nóżki zalewamy wodą, wrzucamy całe marchewki (tylko obrac) sól,
> pieprz, ziele
> angielskie, listek laurowy. Gotujemy to od całkowitej miękkości
> nóżek.
> Wyjmujemy je, żeby ostygły, marchewke też, wywar doprawiamy malutką
> ilością
> octu, do smaku.
> Nóżki rozbieramy, mięso kroimy i wrzucamy pomownie do wywaru,
> marchewke w
> drobniutką kosteczke i buch do wywaru.
> Przegotowane rozlewamy do miseczek (bez żelatyny, samo zgęstnieje)
>
> Do nóżek można dodać golonko, będzie więcej mięska.
> Można do miseczek, przed wlaniem wsypać groszku z puszki, tez fajne.
>
> A temat smalczyku był niedawno poruszany, wiele tam przepisów,
> polecam
> poszukać niżej. ;)
A tak a propos smalczyku i galarety: najlepszy w/g mnie smalczyk to
ten który robi się na galarecie jak ona już zastygnie.
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
|