Data: 2009-04-29 18:37:17
Temat: Re: dobre wino na komuni
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 29 Apr 2009 20:16:39 +0200, Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:97cl79vikyj6.pttvdjlimwtq$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 29 Apr 2009 19:38:16 +0200, Wlodzimierz Macewicz napisał(a):
>>
>>>> winogron dano do moszczu. Najlepszy z nich jest 6 puttyonos z
>>>> astronomicznymi cenami ale już 4 będzie dostatecznie dobre na tą
> impreze
>>>
>>>
>>> w sklepie winiarskim na Koszykowej w W-ie (kolo Architektury) jest
>>> tokaj esencja jakby ktos chcial sprobowac -- to sa bodajze same
> ,,puttony''
>>>
>>> pozdr WM
>>
>> Mniam :-)
>
> Na polskie gardło najlepszy Tokay Samorodni - hrabiowskie wino.
T. Eszencia jest też cudowny:
"Esencja tokajska (Tokaji Eszencia) z kolei powstaje w wyniku nawet 20
letniej, powolnej maceracji przesuszonych na wolnym powietrzu wyborowych
gron. W wyniku tej operacji otrzymuje się zaledwie 0,5 - 1,5 litra esencji
z początkowych 25-28 litrów moszczu. Esencja ta zawiera od 45 - 65%
naturalnego cukru, niezwykłą koncentrację aromatów i zaledwie kilka procent
alkoholu. Tradycyjnie podawano ją królom i cesarzom na łożu śmierci
oczekując od niej cudownej skuteczności."
A ja lubię też Aszu:
"Najazd turecki z XVI wieku poważnie wpłynął na zwolnienie tempa wzrostu
uprawy winorośli. Choć właściciele plantacji nie musieli zazwyczaj martwić
się o swe życie (Turcy cenili smak węgierskiego wina), to działania wojenne
spowodowały znaczne szkody wśród roślin i zniszczyły plony. Dzisiejsi
smakosze trunku mają im jednak za co dziękować - właśnie z powodu ataku
wrogich wojsk na ziemie Zsuzsanny Lorántffy mogą cieszyć się i podziwiać
bukiet... Tokaju Aszú. Zarządca winnicy, Máté Laczkó Sepsi (jeden z jego
potomków Istvan Szepsy, uważanay jest przez profesjonalistów i koneserów
zachodnich za najlepszego producenta win tokajskich typu Aszu) ,
przestraszony obecnością dużej ilości obcego wojska w okolicach Tokaju,
polecił wstrzymać zbiór winogron aż do chwili uspokojenia się sytuacji.
Winogrona dojrzewały na słonecznym stoku do października, aż prawie
zupełnie wysuszyły się na słońcu. Po zebraniu gron, nie widząc innego
wyjścia, postanowiono oddzielić najsuchsze owoce, zgnieść je i połączyć z
sokiem uzyskanym z soczystych winogron. W ten sposób powstał jeden z
najbardziej cenionych rodzajów tokajskiego wina."
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
|