Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "agatek" <a...@g...univ.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dobry sernik
Date: Sun, 23 Feb 2003 23:35:19 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 27
Message-ID: <b3biao$gal$1@korweta.task.gda.pl>
References: <b3b4kk$itp$1@szmaragd.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: student57.brzezno.univ.gda.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1046039704 16725 213.192.70.57 (23 Feb 2003 22:35:04
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Feb 2003 22:35:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147524
Ukryj nagłówki
Użytkownik "femme" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3b4kk$itp$1@szmaragd.futuro.pl...
> uwielbiam sernik puszysty ale nie za suchy taki wilgotny i owszem pare
razy
> w zyciu taki wlasnie jadlam ale mi zawsze wychodzi bardzo suchy.
> doradzcie czego dodac lub nie dodawac zeby sernik byl mokry ale i
puszysty.
znam tylko jeden przepis ktory mi zawsze slicznie wychodzi i jak tylko
przypadkiem go zrobie to znajomi zazerajac go pytaja o nastepny:))
skladniki: 1.5 kg sera bialego, 60 dk cukru, 1 kostka masla (koniecnie
stopic!), 3 lyzki maki ziemnaczanej, sparzona skorka z 2-3 cytryn, 2 cukry
waniliowe, 10 jajek, bakalie
utrzec cukier z zoltkami, dodac ser, ucierac na gladka mase, potem do dac
stopione maslo, make ziemiaczana, cukry waniliowe wymieszac, na koniec dodac
ubita piane z bialek, skorke starta i bakalie (mozna je obtoczyc w mace coby
nie opadly) wymieszac wszystko.
przygotoweac tortownice (duza o ile dobrze pamiatam), wysmarowac tluszczem
posypac bulka tarta wlac ciasto, wstawic do nagrzanego poiekarika na ok.
godzine. upiec potem wysrtudzicv i zjesc.
pozdraiwam i powodzenia ( mam dzieje ze sie rabnel;am w przepisie)
agata
|