Data: 2003-02-23 22:35:19
Temat: Re: dobry sernik
Od: "agatek" <a...@g...univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "femme" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3b4kk$itp$1@szmaragd.futuro.pl...
> uwielbiam sernik puszysty ale nie za suchy taki wilgotny i owszem pare
razy
> w zyciu taki wlasnie jadlam ale mi zawsze wychodzi bardzo suchy.
> doradzcie czego dodac lub nie dodawac zeby sernik byl mokry ale i
puszysty.
znam tylko jeden przepis ktory mi zawsze slicznie wychodzi i jak tylko
przypadkiem go zrobie to znajomi zazerajac go pytaja o nastepny:))
skladniki: 1.5 kg sera bialego, 60 dk cukru, 1 kostka masla (koniecnie
stopic!), 3 lyzki maki ziemnaczanej, sparzona skorka z 2-3 cytryn, 2 cukry
waniliowe, 10 jajek, bakalie
utrzec cukier z zoltkami, dodac ser, ucierac na gladka mase, potem do dac
stopione maslo, make ziemiaczana, cukry waniliowe wymieszac, na koniec dodac
ubita piane z bialek, skorke starta i bakalie (mozna je obtoczyc w mace coby
nie opadly) wymieszac wszystko.
przygotoweac tortownice (duza o ile dobrze pamiatam), wysmarowac tluszczem
posypac bulka tarta wlac ciasto, wstawic do nagrzanego poiekarika na ok.
godzine. upiec potem wysrtudzicv i zjesc.
pozdraiwam i powodzenia ( mam dzieje ze sie rabnel;am w przepisie)
agata
|