From: "Andzia" <cynamonka81(nospam)@gmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <eht5cs$s2n$1@atlantis.news.tpi.pl>
Subject: Re: dobry sos do spagetti
Date: Sat, 28 Oct 2006 10:37:48 +1000
Lines: 30
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3790.2663
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3790.2757
NNTP-Posting-Host: 60.242.51.28
X-Original-NNTP-Posting-Host: 60.242.51.28
Message-ID: <4542a65f$1@dnews.tpgi.com.au>
X-Trace: dnews.tpgi.com.au!tpg.com.au 1161995871 60.242.51.28 (28 Oct 2006 10:37:51
+1100)
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!solnet.ch!solnet.ch
!nntp.gblx.net!nntp3.phx1!dnews.tpgi.com.au!tpg.com.au!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281486
Ukryj nagłówki
ale tych przepisow :)
ja pracuje we wloskiej restauracji i szef Aldo robi to tak
do garnka oliwe z oliwek na dno
jak rozgrzana wrzuca cebule pokrojona w koszteczke, jak sie zarumieni,
wyciska dwa zabki czosnku
miesza chwile, nie za dlugo bo bo bedzie gorzkie od czosnku i dolewa wina
bialego ok 1 szklanka.
jakies 5 minut zeby alkohol wyparowal na wolnym ogniu
pozniej przykrywa na nastepone 5,10 mint. dodaje do tego przetarte pomidory,
nie koncentrat (!!!)
w polsce mozna kupic pomidory w calosci w puszcze, wtedy nalezy je
zmiksowac, mozna tez kupic zmiksowane od razu.
znow przykrywa i az do zawrzenia. na koniec dodaje peczek bazylii i peczek
pietruszki, sol, pieprz. nic wiecej.
sos jest ze palce lizac. jesli uwazasz za za gesty mozesz rozcienczyc zwykla
woda, lub winkiem bialym.
do tego...bierze mieso mielone i dodaje namoczonej w mleku bulki, jajko,
sol, pieprz i miesza- calkiem jak na kotlety
z miesa formuje male kulki - jak klopsiki i zanurza je w sosie . znow gotuje
jakies 5,10 mint, zeby miesko sie ugotowalo.
makaronik na talerz, polewasz sosikiem z mieskiem, posypujesz serem.
pale lizac poprostu.
ja tego sosu uzywam tez do golabkow, zalewam golabki tym sosem i dusze :)
pycha.
smacznego
|