Data: 2006-10-28 11:58:09
Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: k...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur napisał(a):
> Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to porażka. Może
> ktoś zna jakiś dobry domowej roboty
Spaghetti carbonara:
sklad - oliwa, boczek wedzony niegotowany, smietana slodka (dobra),
jajko.
podsmarzemy cienkie i dosc waskie paski boczku na oliwie niewytapiajac
tegoz, nastepnie dodajemy smietane i nieco redukujemy calosc, wrzucamy
ugotowany al dente goracy makaron nitki i calosc mieszamy przez
podrzucanie, na koniec wbijamy cale jajko (zoltko i bialko razem)
mieszamy szybko i krotko - uwazajac by jajko sie nie scielo, jak zawsze
nitki makaronu powinny byc jedynie oklejone sosem, nie moga w nim
plywac.
na koniec sol do smaku (z sola ostroznie bo boczek jest slony)
smacznego. pozdr/J-23
|