Data: 2006-10-28 00:37:48
Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: "Andzia" <cynamonka81(nospam)@gmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
ale tych przepisow :)
ja pracuje we wloskiej restauracji i szef Aldo robi to tak
do garnka oliwe z oliwek na dno
jak rozgrzana wrzuca cebule pokrojona w koszteczke, jak sie zarumieni,
wyciska dwa zabki czosnku
miesza chwile, nie za dlugo bo bo bedzie gorzkie od czosnku i dolewa wina
bialego ok 1 szklanka.
jakies 5 minut zeby alkohol wyparowal na wolnym ogniu
pozniej przykrywa na nastepone 5,10 mint. dodaje do tego przetarte pomidory,
nie koncentrat (!!!)
w polsce mozna kupic pomidory w calosci w puszcze, wtedy nalezy je
zmiksowac, mozna tez kupic zmiksowane od razu.
znow przykrywa i az do zawrzenia. na koniec dodaje peczek bazylii i peczek
pietruszki, sol, pieprz. nic wiecej.
sos jest ze palce lizac. jesli uwazasz za za gesty mozesz rozcienczyc zwykla
woda, lub winkiem bialym.
do tego...bierze mieso mielone i dodaje namoczonej w mleku bulki, jajko,
sol, pieprz i miesza- calkiem jak na kotlety
z miesa formuje male kulki - jak klopsiki i zanurza je w sosie . znow gotuje
jakies 5,10 mint, zeby miesko sie ugotowalo.
makaronik na talerz, polewasz sosikiem z mieskiem, posypujesz serem.
pale lizac poprostu.
ja tego sosu uzywam tez do golabkow, zalewam golabki tym sosem i dusze :)
pycha.
smacznego
|