Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: domowe bułki - pytanie
Date: Fri, 28 Apr 2006 13:21:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <e2strh$30g$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e2sltv$8fs$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbf81.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1146223282 3088 83.6.195.81 (28 Apr 2006 11:21:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Apr 2006 11:21:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0617-2, 2006-04-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267748
Ukryj nagłówki
"AcinwożdżD" <a...@x...pl> wrote in message
news:e2sltv$8fs$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Swego czasu za drogiego sercu towarzysza Kawona socjalizmu zdarzało się,
> że w Święta brakowało chleba. I wtedy Mama piekła w zwykłym elektrycznym
> piekarniku bułki domowe - w kształcie placka typu makowiec, posmarowane
> rozbełtanym jajem i posypane makiem.
> Trwałość ich była krótka, bo szybko się zsychały, ale do porannego
> śniadania świeżutkie smakowały wspaniale.
> Nie było wtedy żadnych super miesanek, maszyn do pieczenia chleba.
> No niestety pośród różnych przepisów, które się zachowały po mamie w
> formie pisanej, czy zapamiętane, przepis na domowe bułki się nie zachował.
> Może u Was też w domu takie robiono i ktoś pamięta.
>
> dżdżownica
Dżudża, w zasadzie bułki robi się z ciasta chlebowego. A bułki odświętne
były pszenne na drożdżach, z jajkami i ewentualnie rodzynkami, słodsze. Była
to duża prostokątna blacha jak na chleb, wyśmienita świeża, z masłem i
zapijana mlekiem... Piekło się w piecu chlebowym po chlebach... Oczywiście,
co dom to i inny rodzaj pieczywa - u mnie w domu piekło się bułki drożdżowe
z serem - ciasto krojone w kwadraty zlepione rogami - powstawały otwory w
kształcie łezki, z których wydłubywaliśmy ser... Robiło się szybciej, niż
ser całkowicie zamknięty w cieście...
|