Data: 2003-03-27 18:38:21
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)
Od: "Anna" <a...@b...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Michał Byrecki" <l...@b...pl> napisał w wiadomości
Postanowiłem
zrobić sam. Powiem tyle, że nie był to dobry pomysł :-) Próbowałem
podpytać poprzednie pokolenie, ale ono pamięta cały proces z wyjątkiem
przepisu ;-) Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na chleb? Albo wie, w
jakiej temperaturze trzebe go piec (tu był mój błąd)? Chętnie wypróbuję.
Ja mam, ale zakwas dostałam od kolegi wegetarianina. Kilo maki zwykłej
białej , 5 garści ciemnej ( dowolnie od tego kto co lubi np graham, zytnia)
trzy łyżeczki soli, dwie garsci otrebów + zakwas i do tego woda. Chlebek
rosnie ( wychodza 2) w foremce i do 8 godzin. Oiekarnik na 200 stopni i z 60
minut piec. Wychodzi pycha ale przez kabelki ciężko zakwas wysłac :( no
chyba , ze ktoś sam umie zrobic.
pozdrawiam
Ania
|