Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dostałem 5 kg śledzi solonych i ...
Date: Wed, 7 Nov 2007 10:51:37 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 32
Message-ID: <fgs1r2$k7f$1@news.onet.pl>
References: <fgplu7$cfc$1@news.onet.pl> <fgqhdb$m4o$1@inews.gazeta.pl>
<fgrqbd$t8c$1@news.onet.pl> <fgrsm9$4vf$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: rd.ists.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1194429090 20719 87.239.216.23 (7 Nov 2007 09:51:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Nov 2007 09:51:30 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: 3OeRT6o6uDaHBYaBfGQsd/JZDVjEvX/P
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305298
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fgrsm9$4vf$1@inews.gazeta.pl...
> Andrzej pisze:
>
>> -śledzie smażone z sosem grzybowym, postne,
>
> 5-6 śledzi, 1 cebula,, 1/2 bułki francuskiej, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki
> oliwy. Do tego sos rumiany z cytryną.
>
> Wymoczone śledzie ociągnąć ze skóry, wyjąć ości i usiekać drobno z
> dodaniem trochę cebuli i mleczka od tegoż śledzia. Wymoczyć bułkę w
> wodzie, wycisnąć, wyrobić to wszystko razem ze śledziem na jedną masę,
> ułożyć na ościach śledziowych, nadając kształt śledzia, osypać mąką i
> smażyć ostrożnie na oliwie lub upiec na oliwie w piecu.
> Sos do nich zrobić rumiany z cytryną lub na rosole burakowym z grzybami,
> podmacerowany mąką i oliwą.
> W dzień maślny włozyc można do farszu kawałek surowego masła i bułkę
> wymoczoną w mleku oraz wbić parę jaj dla utrzymania masy. Smażyć na maśle
> i sos masłem zarobić.
> (Wincenta Zawadzka, Kucharka Litweska)
>
>> -kotlety ze śledzia,
>> -śledź zapiekany inaczej,
>> -grzanki śledziowe na zimno na śniadanie
>
> Reszta w miarę wolnego czasu, trochę później.
> --
> BBjk
bardzo dziękuję, będę cierpliwie czekał :)
|