Data: 2007-11-07 09:51:37
Temat: Re: dostałem 5 kg śledzi solonych i ...
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fgrsm9$4vf$1@inews.gazeta.pl...
> Andrzej pisze:
>
>> -śledzie smażone z sosem grzybowym, postne,
>
> 5-6 śledzi, 1 cebula,, 1/2 bułki francuskiej, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki
> oliwy. Do tego sos rumiany z cytryną.
>
> Wymoczone śledzie ociągnąć ze skóry, wyjąć ości i usiekać drobno z
> dodaniem trochę cebuli i mleczka od tegoż śledzia. Wymoczyć bułkę w
> wodzie, wycisnąć, wyrobić to wszystko razem ze śledziem na jedną masę,
> ułożyć na ościach śledziowych, nadając kształt śledzia, osypać mąką i
> smażyć ostrożnie na oliwie lub upiec na oliwie w piecu.
> Sos do nich zrobić rumiany z cytryną lub na rosole burakowym z grzybami,
> podmacerowany mąką i oliwą.
> W dzień maślny włozyc można do farszu kawałek surowego masła i bułkę
> wymoczoną w mleku oraz wbić parę jaj dla utrzymania masy. Smażyć na maśle
> i sos masłem zarobić.
> (Wincenta Zawadzka, Kucharka Litweska)
>
>> -kotlety ze śledzia,
>> -śledź zapiekany inaczej,
>> -grzanki śledziowe na zimno na śniadanie
>
> Reszta w miarę wolnego czasu, trochę później.
> --
> BBjk
bardzo dziękuję, będę cierpliwie czekał :)
|