Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!textfeed1.on.meganewsservers.com!meganewsservers.com!feeder2.on.mega
newsservers.com!news.glorb.com!sn-xt-sjc-15!sn-xt-sjc-06!sn-post-01!supernews.c
om!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: drożdzowe bułeczki ziołowe
Date: Sun, 16 Apr 2006 14:58:31 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <e1ua12$62g$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@b...com>
<e1ue1i$c9b$1@nemesis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <e1ue1i$c9b$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266106
Ukryj nagłówki
AnnaBlue wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
> wiadomości news:4442B466.2070704@bluemoonlavender.com...
>
>
>>Moze odwazysz sie sama to zrobic? przepis na ciasto chlebowe na drozdzach,
>>a dalej jak wyzej.
>>
>
> problem przede wszystkim w sprawdzonym przepisie drożdzowym.... tamto mi
> wychodziło, a jakoś nie za bardzo z drożdzami zaprzyjazniona jestem:)
>
> Aha, tę oliwe się podgrzewało z ziołami - stąd ten zabójczy aromat:)
>
> Anna
>
>
Ja robie takie buleczki z oliwa i czosnkiem:
2/3 szklanki wody
1 lyzka suchych drozdzy
2-3 szklanki maki (ile wejdzie)
1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
Zrobic zaczyn, gdy ruszy, dodac sol, oliwe, i tyle maki, zeby wyszlo
miekkie elastyczne ciasto. Formowac kulki po pierwszym wyrosnieciu.
Upiec malutkie buleczki wielkosci malej moreli. Gdy upieczone, rozgrzac
na patelni kilka lyzek oliwy, dodac czosnek i podgrzac, az czosnek
zmatowieje. Zdajc z ognia, gdy lekko przestygnie i mozna dotykac
palcami, rolowac gorace buleczki w tej oliwie, ukladac na talerzu w
ksztalcie piramidy.
Jest to cos innego, niz to o czym Ty piszesz, ale moze Ci sie przyda
jako podstawa do Twojego przepisu.
Magdalena Bassett
|