Data: 2006-04-16 21:58:31
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołowe
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
AnnaBlue wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
> wiadomości news:4442B466.2070704@bluemoonlavender.com...
>
>
>>Moze odwazysz sie sama to zrobic? przepis na ciasto chlebowe na drozdzach,
>>a dalej jak wyzej.
>>
>
> problem przede wszystkim w sprawdzonym przepisie drożdzowym.... tamto mi
> wychodziło, a jakoś nie za bardzo z drożdzami zaprzyjazniona jestem:)
>
> Aha, tę oliwe się podgrzewało z ziołami - stąd ten zabójczy aromat:)
>
> Anna
>
>
Ja robie takie buleczki z oliwa i czosnkiem:
2/3 szklanki wody
1 lyzka suchych drozdzy
2-3 szklanki maki (ile wejdzie)
1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
Zrobic zaczyn, gdy ruszy, dodac sol, oliwe, i tyle maki, zeby wyszlo
miekkie elastyczne ciasto. Formowac kulki po pierwszym wyrosnieciu.
Upiec malutkie buleczki wielkosci malej moreli. Gdy upieczone, rozgrzac
na patelni kilka lyzek oliwy, dodac czosnek i podgrzac, az czosnek
zmatowieje. Zdajc z ognia, gdy lekko przestygnie i mozna dotykac
palcami, rolowac gorace buleczki w tej oliwie, ukladac na talerzu w
ksztalcie piramidy.
Jest to cos innego, niz to o czym Ty piszesz, ale moze Ci sie przyda
jako podstawa do Twojego przepisu.
Magdalena Bassett
|