Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
Date: Thu, 05 Jul 2007 21:08:49 +0200
From: Mider <tmierzejewski@__gma__il_._co_m>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.4 (Windows/20070604)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dżem z arbuza-robił ktoś??
References: <f6iu0j$3tm$1@atlantis.news.tpi.pl> <f6j15b$534$1@inews.gazeta.pl>
<f6jdjq$s4t$3@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <f6jdjq$s4t$3@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 000754-1, 2007-07-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 34
Message-ID: <468d3ea1$0$1475$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 05 Jul 2007 18:55:29 GMT
NNTP-Posting-Host: 85.222.18.15
X-Trace: 1183661729 mamut2.aster.pl 1475 85.222.18.15:2282
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298469
Ukryj nagłówki
Jerzy Nowak pisze:
> Marsjasz napisał(a):
>> Joa napisał(a):
>>> jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
>>> pozdrawiam Joa
>>>
>>>
>> przecie arbuz prawie sama woda...
>> nie sadze zeby taki dzem byl smaczny...
>> raczej polecam go upic ;)
>
> E tam, środek zjeść a to białe po obraniu skóry z pewnością na dzem się
> nadaje.
> pozdr. Jerzy
Taki właśnie przepis znalazłem u Marii Śleżańskiej w Kucharzu Polskim:
Skroić zieloną skórkę arbuza, używając na konfiturę tylko białą część
owocu. Pokrajać go na podłużne kawałki, które wrzucić na wrzącą wodę z
dodatkiem małej ilości kwasu cytrynowego; gotować doputy, aż będzie
zupełnie miękki; wtenczas odcedzić i przelać kilka razy zimną wodą.
Tymczasem przygotować syrop, biorąc na kilo surowego arbuza 2 kilo cukru
i 2 szklanki wody; po zeszumowaniu, wcisnąć na kilo owicu 3 cytryny i
wkroić trochę skórki cytryn. Na wrzący syrop wrzucić arbuz, zagotować 3
razy po 5 minut, za każdym razem odstawiając go do przestudzenia.
Zamiast skórki cytrynowej można dla zapachu użyć waniliji.
Nie próbowałem robić. Jak by ktoś przetestował to proszę dać znać.
Pozdrawiam
Mider
www.kuchniaonline.pl
|