Data: 2007-07-05 19:08:49
Temat: Re: dżem z arbuza-robił ktoś??
Od: Mider <tmierzejewski@__gma__il_._co_m>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jerzy Nowak pisze:
> Marsjasz napisał(a):
>> Joa napisał(a):
>>> jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
>>> pozdrawiam Joa
>>>
>>>
>> przecie arbuz prawie sama woda...
>> nie sadze zeby taki dzem byl smaczny...
>> raczej polecam go upic ;)
>
> E tam, środek zjeść a to białe po obraniu skóry z pewnością na dzem się
> nadaje.
> pozdr. Jerzy
Taki właśnie przepis znalazłem u Marii Śleżańskiej w Kucharzu Polskim:
Skroić zieloną skórkę arbuza, używając na konfiturę tylko białą część
owocu. Pokrajać go na podłużne kawałki, które wrzucić na wrzącą wodę z
dodatkiem małej ilości kwasu cytrynowego; gotować doputy, aż będzie
zupełnie miękki; wtenczas odcedzić i przelać kilka razy zimną wodą.
Tymczasem przygotować syrop, biorąc na kilo surowego arbuza 2 kilo cukru
i 2 szklanki wody; po zeszumowaniu, wcisnąć na kilo owicu 3 cytryny i
wkroić trochę skórki cytryn. Na wrzący syrop wrzucić arbuz, zagotować 3
razy po 5 minut, za każdym razem odstawiając go do przestudzenia.
Zamiast skórki cytrynowej można dla zapachu użyć waniliji.
Nie próbowałem robić. Jak by ktoś przetestował to proszę dać znać.
Pozdrawiam
Mider
www.kuchniaonline.pl
|