Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Joa" <j...@w...bezspamupl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dżem z arbuza-robił ktoś??
Date: Thu, 5 Jul 2007 21:28:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <f6jh1f$c89$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f6iu0j$3tm$1@atlantis.news.tpi.pl> <f6j15b$534$1@inews.gazeta.pl>
<f6jdjq$s4t$3@atlantis.news.tpi.pl>
<468d3ea1$0$1475$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: gti194.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1183663983 12553 83.3.242.194 (5 Jul 2007 19:33:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Jul 2007 19:33:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1896
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298471
Ukryj nagłówki
mniam zrobie to tak...
ja zrobiłam dżem truskawowo-arbuzowy,wyszedł palce lizać w ilości
70%trusakwi,a 30%arbuz, cukru dodałam tyle ile w zwykłych dżemach ..potem
jeszcze zrobilam mix arbuz+truskawka+malina...
Użytkownik "Mider" <tmierzejewski@__gma__il_._co_m> napisał w wiadomości
news:468d3ea1$0$1475$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Jerzy Nowak pisze:
>
> > Marsjasz napisał(a):
> >> Joa napisał(a):
> >>> jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
> >>> pozdrawiam Joa
> >>>
> >>>
> >> przecie arbuz prawie sama woda...
> >> nie sadze zeby taki dzem byl smaczny...
> >> raczej polecam go upic ;)
> >
> > E tam, środek zjeść a to białe po obraniu skóry z pewnością na dzem się
> > nadaje.
> > pozdr. Jerzy
>
> Taki właśnie przepis znalazłem u Marii Śleżańskiej w Kucharzu Polskim:
>
> Skroić zieloną skórkę arbuza, używając na konfiturę tylko białą część
> owocu. Pokrajać go na podłużne kawałki, które wrzucić na wrzącą wodę z
> dodatkiem małej ilości kwasu cytrynowego; gotować doputy, aż będzie
> zupełnie miękki; wtenczas odcedzić i przelać kilka razy zimną wodą.
> Tymczasem przygotować syrop, biorąc na kilo surowego arbuza 2 kilo cukru
> i 2 szklanki wody; po zeszumowaniu, wcisnąć na kilo owicu 3 cytryny i
> wkroić trochę skórki cytryn. Na wrzący syrop wrzucić arbuz, zagotować 3
> razy po 5 minut, za każdym razem odstawiając go do przestudzenia.
> Zamiast skórki cytrynowej można dla zapachu użyć waniliji.
>
> Nie próbowałem robić. Jak by ktoś przetestował to proszę dać znać.
>
> Pozdrawiam
>
> Mider
> www.kuchniaonline.pl
|