Data: 2001-06-29 19:30:26
Temat: Re: dzem z truskawek/nisko slodki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hanna Deirdre wrote:
>
> On Fri, 01 Jun 2001 14:20:55 -0700, Magdalena Bassett <m...@w...net>
> wrote:
>
> Witaj Magdaleno!
> Chcialam napisac na priva ale odbilo mi list ze ee, nie dosle! Mam
> nadzieje ze taki stary temat i zauwazysz!
>
> Mam pytanko - skoro tak malo cukru i dwa razy odstawiany po 24 godz.
> to czy on sie nie wscieknie?? tzn bakterie i plesnie go nie zjedza??
> Pytam bo wlasnie na dniach chce robic dzemik z truskawek no i jesli w
> tym roku bedzie na dzialce tyle brzoskwin co w zeszlym... :-))
>
> >To moze ja zaproponuje niskoslodki dzem z truskawek (20% cukru).
> >Truskawki umyc i wyszypulkowac. Przelozyc do ciezkiego garnka o duzym
> >dnie i przesypac warstwami cukrem w proporcji 1 kg cukru na 4 kg
> >truskawek. Przykryc i odstawic na 24 godziny. Po tym czasie na bardzo
> >malym gazie doprowadzic do wrzenia (moze trwac ponad godzine), i gotowac
> ciach
>
> Hania, Szynszyle i Chlopaki
>
Jakos nigdy mi sie nie skwasnil. Moze to gotowanie co 24 godziny
zapobiega temu procesowi. Pierwsze 24 godziny sa konieczne, bo tyle
zabiera, zeby owoce "podeszly" sokiem. Nastepne 24 godziny to kwestia
umowna - chodzi o to, zeby samo wystyglo, powolutku, az bedzie
kompletnie zimne. Wtedy mozna znow gotowac na malutenkim gazie.
Magdalena Bassett
|