Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.n
et!newsfeed.freenet.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!
news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!ne
ws.onet.pl!not-for-mail
From: zGosiula <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzi? na obiad
Date: Fri, 18 Oct 2002 15:04:54 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 45
Sender: z...@p...onet.pl@pf70.siedlce.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <aoos3t$e28$1@skipper.rmf.pl> <3...@p...onet.pl>
<aoov35$cbo$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pf70.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1034946238 17581 80.49.3.70 (18 Oct 2002 13:03:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Oct 2002 13:03:58 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0rc2) Gecko/20020512
Netscape/7.0b1 Hamster/1.3.23.0
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130539
Ukryj nagłówki
lew_ek wrote:
>
> mozna prosic o przepis?
Już się robi :-). Jest to porcja na ok. 4 osoby, ale my z mężem i
synkiem pewnie i tak zażremy wszystko ;-).
pieczarki (mam ich 0,5 kg)
2 ząbki czosnku
20 dk mozzarelli albo innego łatwotopliwego sera
puszka pomidorów (może być w zastępstwie koncentrat pomidorowy lub jakiś
gotowy sos)
1 jajko
makaron - rurki cannelloni
przyprawy: bazylia, tymianek albo zestaw do kuchni włoskiej, sól,
pieprz, papryka itp. (co kto lubi)
Pieczarki trzeba pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
odrobinę oliwy (oleju), wrzucić zmiażdżony czosnek (można dać też cebulę
- wtedy smażymy do zeszklenia). Dodajemy pieczarki i dusimy wszystko
razem. Pod koniec przyprawiamy tym, co lubimy i czekamy, aż odparuje sos
(muszą być dość suche). Jak odrobinę przestygną dodajemy jajco i połowę
startego sera. Mieszamy dokładnie. Takim farszem nadziewamy rurki
(niegotowane!).
W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Jeśli mamy pomidory w puszce, to
wrzucamy je do jakieś gara, przyprawiamy, dolewamy wody, tak by sos
wyszedł bardzo rzadki. Jeśli jest w smaku zbyt "wodnisty", to dodajemy
trochę koncentratu. Musi go być całkiem sporo, tak aby rurki po ułożeniu
w naczyniu do zapiekania były nim dokładnie zalane z nawiązką (czyli ok.
litra). Gotujemy tak dlugo, aż pomidorki się rozciapciają :-). Wstawiamy
zapiekankę do piekarnika i pieczemy w 180 st. ok 30 min. (aż makaron
zmięknie - łatwo sprawdzić widelcem). Pod koniec pieczenia posypujemy
serem i zrumieniamy.
Oczywiście zamiast pieczarek można użyć dowolnego produktu. Najbardziej
typowe jest mielone mięso. Ale moja siostra z powodzeniem robi farsz sojowy.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
|