Data: 2002-10-18 13:04:54
Temat: Re: dzi? na obiad
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
lew_ek wrote:
>
> mozna prosic o przepis?
Już się robi :-). Jest to porcja na ok. 4 osoby, ale my z mężem i
synkiem pewnie i tak zażremy wszystko ;-).
pieczarki (mam ich 0,5 kg)
2 ząbki czosnku
20 dk mozzarelli albo innego łatwotopliwego sera
puszka pomidorów (może być w zastępstwie koncentrat pomidorowy lub jakiś
gotowy sos)
1 jajko
makaron - rurki cannelloni
przyprawy: bazylia, tymianek albo zestaw do kuchni włoskiej, sól,
pieprz, papryka itp. (co kto lubi)
Pieczarki trzeba pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
odrobinę oliwy (oleju), wrzucić zmiażdżony czosnek (można dać też cebulę
- wtedy smażymy do zeszklenia). Dodajemy pieczarki i dusimy wszystko
razem. Pod koniec przyprawiamy tym, co lubimy i czekamy, aż odparuje sos
(muszą być dość suche). Jak odrobinę przestygną dodajemy jajco i połowę
startego sera. Mieszamy dokładnie. Takim farszem nadziewamy rurki
(niegotowane!).
W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Jeśli mamy pomidory w puszce, to
wrzucamy je do jakieś gara, przyprawiamy, dolewamy wody, tak by sos
wyszedł bardzo rzadki. Jeśli jest w smaku zbyt "wodnisty", to dodajemy
trochę koncentratu. Musi go być całkiem sporo, tak aby rurki po ułożeniu
w naczyniu do zapiekania były nim dokładnie zalane z nawiązką (czyli ok.
litra). Gotujemy tak dlugo, aż pomidorki się rozciapciają :-). Wstawiamy
zapiekankę do piekarnika i pieczemy w 180 st. ok 30 min. (aż makaron
zmięknie - łatwo sprawdzić widelcem). Pod koniec pieczenia posypujemy
serem i zrumieniamy.
Oczywiście zamiast pieczarek można użyć dowolnego produktu. Najbardziej
typowe jest mielone mięso. Ale moja siostra z powodzeniem robi farsz sojowy.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
|