« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-16 18:18:43
Temat: dzien eksperymentowPostanowilysmy sobie dzis z Mama poprawic humory eksperymentami kulinarnymi.
Eksperymenty byly 3:
1. Mialysmy troche malutkich podgrzybkow, swiezutkich i pysznych a moje
Smoczysko baardzo chcialo pizze, wiec zrobilysmy pizze z grzybami lesnymi -
polecam - bardzo intersujacy zestaw.
2. Zrobilysmy maly zapasik ajvaru. Eskperyment polegal na tym, zen
postanowilysmy przechowywac go troche dluzej. Postapilysmy z nim, jak z
przecierem. Doprowadzilysmy do zawrzenia, nastepnie szybciutko do sloikow,
ochlodzilysmy i do lodowy. Przecier pomidorowy moze tak stac cala zime - co
do ajvaru, to nie wiem jak dlugo zdzierze - jest taki piekny, czerwony - o
smaku nie wspomne
3. Zrobilysmy zapas kielbasy w soikach - ale zeby nie bylo banalnie to nie
byla taka zwykla kielbasa tylko chorizo. Na surowo byla bardzo smaczna,
ciemnoczerwona od papryki i chili, zreszta zestaw przypraw jest tam dosc
niecodzienny. Jak eksperyment wypali to podam przepis.
I tak mi zeszla niedziela :-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-17 08:26:38
Temat: Re: dzien eksperymentow
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:025d01c13edc$02c55aa0$0200a8c0@BeataMoryl...
> Postanowilysmy sobie dzis z Mama poprawic humory eksperymentami
kulinarnymi.
> Eksperymenty byly 3:
Jejuniu, to u Was doba ma 48 godzin?
Agata Solon, z nienaturalnie wytrzeszczonymi z podziwu oczami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 09:08:21
Temat: Re: dzien eksperymentow
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:025d01c13edc$02c55aa0$0200a8c0@BeataMoryl...
> Postanowilysmy sobie dzis z Mama poprawic humory eksperymentami
kulinarnymi.
ciach !
> 3. Zrobilysmy zapas kielbasy w soikach - ale zeby nie bylo
banalnie to nie
> byla taka zwykla kielbasa tylko chorizo. Na surowo byla bardzo
smaczna,
> ciemnoczerwona od papryki i chili, zreszta zestaw przypraw jest
tam dosc
> niecodzienny. Jak eksperyment wypali to podam przepis.
> I tak mi zeszla niedziela :-)
> Herbatka
> galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
> b...@d...com.pl
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
Czy to ma znaczyć, że masz przepis na farsz do tych kiełbasek ??
Jeżeli tak to podziel się nim, bo ja jeszcze na niego nigdzie nie
trafiłem. W zamian mogę podać przepis na białą kiełbasę z ...
dorsza.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 09:37:06
Temat: Re: dzien eksperymentow
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:13671-1000718994@as3-58.starogard.dialup.inetia
.pl...
: > 3. Zrobilysmy zapas kielbasy w soikach - ale zeby nie bylo
: banalnie to nie
: > byla taka zwykla kielbasa tylko chorizo. Na surowo byla bardzo
: smaczna,
: > ciemnoczerwona od papryki i chili, zreszta zestaw przypraw jest
: tam dosc
: > niecodzienny. Jak eksperyment wypali to podam przepis.
A ja poprosze tylko o przepis jak sie w ogole robi kielbase w sloikach. Moj
ojciec robil cos takiego, ale pamietam, ze pelno tam bylo smalcu. Czy sa jakies
inne przepisy na pakowanie kielbasy do sloika?
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 11:28:17
Temat: RE: dzien eksperymentowFrom: Herbatka
> 3. Zrobilysmy zapas kielbasy w soikach - ale zeby nie bylo
> banalnie to nie
> byla taka zwykla kielbasa tylko chorizo.
Ty, skąd miałaś chorizo ???
Mojemu chłopięciu babcia przysłała z Hiszpanii (czy to nie była
kontrabanda ?), ale przyleciało... w dziwnym stanie i nie zjedliśmy...
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 16:55:43
Temat: Re: dzien eksperymentow----- Original Message -----
From: Agata Solon <a...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 17, 2001 10:26 AM
Subject: Re: dzien eksperymentow
> Jejuniu, to u Was doba ma 48 godzin?
>
> Agata Solon, z nienaturalnie wytrzeszczonymi z podziwu oczami
>
Nie, poza tym zabralo nam to tylko czas od 12.00 do mniej wiecej 20.30 ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 17:15:44
Temat: Re: dzien eksperymentow
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
----- Original Message -----
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 17, 2001 11:08 AM
Subject: Re: dzien eksperymentow
> Czy to ma znaczyć, że masz przepis na farsz do tych kiełbasek ??
> Jeżeli tak to podziel się nim, bo ja jeszcze na niego nigdzie nie
> trafiłem. W zamian mogę podać przepis na białą kiełbasę z ...
> dorsza.
> pozdr.Alex
>
mam i to nie jeden :-) pare odmian - w zasadzie baza taka sama + drobne
niuanse przyprawowe. Na razie wyprobowalam jeden, ale jako, ze byl to
eksperyment, to pozwolisz, ze przepis podam po sprobowaniu gotowej kielbasy
(co nastapi jutro - kielbaska byla juz dzis drugi raz zagotowana i do jutra
powinna "sciagnac"). Jesli smak bedzie OK to podam przepis - nie chce
zasmiecac grupy niesprawdzonymi przepisami.
Herbatka
PS: Ale surowy farsz smakowal bosko, a ostry byl jak diabli :-)
PS2: A w kolejce czekaja jeszcze przepisy na kielbase sycylijska, lagodna
wloska i andouille
PS3: Kielbasa z dorsza ??? Hmm, to moze byc ciekawe :-) Poprosze
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 17:20:24
Temat: Re: dzien eksperymentow
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
----- Original Message -----
From: {Wilma} <w...@o...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 17, 2001 11:37 AM
Subject: Re: dzien eksperymentow
> A ja poprosze tylko o przepis jak sie w ogole robi kielbase w sloikach.
Moj
> ojciec robil cos takiego, ale pamietam, ze pelno tam bylo smalcu. Czy sa
jakies
> inne przepisy na pakowanie kielbasy do sloika?
> pozdr. Wilma
No to lece z klasykiem mojej rodzinki. Przepis byl juz pare razy na grupie,
wiec sobie pozwole przekopiowac z archwium:
"Kielbasa w sloiku
1 kg lopatki
2 zabki czosnku
sól
pieprz
majeranek
Vegeta
Lopatke zmielic w maszynce do miesa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzec na jednolita mase. Mieso wymieszac z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbowac na surowo i dostosowac do indywidualnych
upodoban; moja Mama daje duzo majeranku i czasami nawet wiecej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - wazne - mieso na surowo powinno byc troche malo slone -
bo jak w trakcie gotowania pusci soki to jego "slonosc" sie wzmoze. Kiedy
mieso bedzie juz mialo jednolita konsystencje trzeba je zaladowac do
czystych wymytych sloików. Najlepsze sa nieduze, takie od dzemu lub te
wieksze od majonezu. Mieso trzeba ciasno ubic w sloiku, tak zeby nie bylo
tam zadnych pecherzyków powietrza - nakladaj tylko do 3/4 wysokosci. Sloiki
trzeba mocno zakrecic i ustawic w duzym garnku z zimna woda, woda powinna
przykrywac sloiki przynajmniej do polowy wysokosci (na dno garnka mozesz
polozyc jakas szmatke, Mama mówi, ze to zapobiegnie peknieciu sloików w
trakcie gotowania). Wode i sloiki trzeba powoli podgrzewac, az do
zagotowania, a nastepnie gotowac przez godzine na malenkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotac). nastepnie sloiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygniecia i wkladasz do lodówki. Nastepnego dnia powtarzasz zabawe z
gotowaniem (tez godzine).
Jesli lubisz troszke tlusciejsza kielbase to mozesz czesc miesa zastapic
boczkiem w proporcji 2/3 miesa 1/3 boczku.
Kielbaska jest bardzo mniamusna - mój ulubiony sposób podania to: kromka
razowego chlebka, maselko, gruby plat kielbaski, musztarda i kwaszony
ogóreczek. Pycha. Aha - nie musisz sie obawiac zadnego zatrucia, jesli
bedziesz przestrzegal podstawowych zasad: kielbasa w malych sloikach,
takich, zeby mozna bylo zjesc jedna porcje w 2-3 dni, przechowywanie
wylacznie w lodówce i raczej niedlugo (max. 2 m-ce), o zachowaniu czystosci
w czasie przygotowywania nie musze mówic. I jeszcze jedno, jak troche
odczekasz, to na kielbasie zrobi sie taka swietna galaretka - bardzo
smaczna."
To tyle z archwium :-) Oczywiscie eksperymenty z przyprawami mile widziane -
wloska kielbasa jest z tymiankiem i chyba nastepnym razem z tym wyprobuje
:-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 17:26:35
Temat: Re: dzien eksperymentow----- Original Message -----
From: Klient - rzeczoznawcyap - info <i...@r...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 17, 2001 1:28 PM
Subject: RE: dzien eksperymentow
> Ty, skąd miałaś chorizo ???
>
> Mojemu chłopięciu babcia przysłała z Hiszpanii (czy to nie była
> kontrabanda ?), ale przyleciało... w dziwnym stanie i nie zjedliśmy...
>
> --
> Maya
No wlasnie chorizo bylo samodzielnie robione wg. przepisu znalezionego na
jakiejs meksykanskiej stronie. Sama nie wiem, co z tego wyjdzie - jutro
pierwsz aproba - jak przezyjemy to zapodam przepis na grupe
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 19:06:05
Temat: Re: dzien eksperymentow
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:00a301c13f99$8c2ba020$0200a8c0@BeataMoryl...
> ----- Original Message -----
> From: Agata Solon <a...@p...onet.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Monday, September 17, 2001 10:26 AM
> Subject: Re: dzien eksperymentow
>
>
> > Jejuniu, to u Was doba ma 48 godzin?
> >
> > Agata Solon, z nienaturalnie wytrzeszczonymi z podziwu oczami
> >
> Nie, poza tym zabralo nam to tylko czas od 12.00 do mniej wiecej 20.30
;-)
> Herbatka
No to gratulacje. Jak ja ze swoim slubnym robilismy soki z 18kg pomidorow,
to trwalo to od 12 do 24 ponad, wlacznie z pojechaniem 25km do supermarketu
po inne pokrywki. Jak sok byl juz w garze to odkrylam ze te co kupilismy
cosik nie pasuja.
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |