Data: 2007-01-30 10:38:52
Temat: Re: farsz do pierogów
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Malgosia Kozicka pisze:
> Maciej L. <m...@c...com.pl> wrote:
>>
>> Szpinak+kielki+feta i galka muszkatolowa
> możesz coś więcej na ten temat...
> Jakaś wstępna obróbka szpinaku i kiełków?
szpinak jak lubisz, ale musi byc zblanszowany lub podsmazony - ja lubie
"ciapke" ale czasem tez listki posiekane tylko z grubsza. Do tego przed
pakowaniem w pierogi kielki i pokruszona fete i mieszam z galka sola i
pieprzem. Kielkow nie ruszasz bo to i chrupkie i delikatne a dodaje
smaku - trzeba dobrac pod siebie.
>> Kaszanka - serio pisze
>> Pasztet (ale taki robiony samemu)
>
> takiego to szkoda do pierogów
Moze byc i ze sloika. Tez dobrze wychodzi tylko ja daje jeszcze cebulke
i czasem posiekane w kosteczke pomidory - doskonale sie komponuja z
pasztetem. Mozna tez drobno posiekane lub starte ogorki (konserwowe tez!!).
>> Mielone miesko z serkiem zoltym
>
> mięso surowe ?
Jesli bardzo drobno zmielone to takie pulpeciki mozna dac. Jesli jednak
nie uda sie ich dobrze obgotowac to moze byc surowawe (za duza ilosc
miesa). Lubie na parze poddusic troche zrobione kulki. Ser zolty daje
zamiennie z ziolami (imbir, pieprz cayenne, papryka, tymianek, kmin
rzymski, itp... mozna zrobic mix i beda mieli goscie niezla zagwozdke a
i mile doznania smakowe.
Pozdrawki
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
|