« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-28 19:10:54
Temat: Re: fasolka szparagowa-----Original Message-----
From: Jader <j...@p...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 28 czerwca 2000 13:19
Subject: fasolka szparagowa
>Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
>maselkiem?
>
> Jader
>
A co powiesz na klops po genuensku ? Skladniki i przygotowanie bardzo
proste, zeby nie powiedziec prostackie - ale wychodzi z tego takie puszyste,
delikatne, smakowite cos.
40 dag fasolki szparagowej
30 dag ziemniakow
1 cebula
5 dag parmezanu (startego)
2 jajka
1 lyzeczka majeranku
2 zabki czosnku
8 lyzek oliwy z oliwek
3 dag bulki tartej
sol
Fasolke i ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na patelni w lyzce oliwy i 6
lyzkach wody dus przez 4 minuty posiekana cebule. Po uplywie tego czasu
dodaj fasolke i gotuj razem mniej wiecej 2 minuty. Ziemniaki dokladnie
rozgniec, przeloz do miseczki. Dodaj fasolke (pokrojona w kilkucentymetrowe
kawalki), roztrzepane widelcem jajka, ser, 5 lyzek oliwy, czosnek i
majeranek. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj. Zaroodporne naczynie
wysmaruj oliwa, obsyp tarta bulka i przeloz do niego przygotowana wczesniej
mase. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie z
klopsem na 20 minut. Szamamy na goraco :-)
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-28 21:05:15
Temat: Re: fasolka szparagowa> A co powiesz na klops po genuensku ? Skladniki i przygotowanie bardzo
> proste, zeby nie powiedziec prostackie - ale wychodzi z tego takie puszyste,
> delikatne, smakowite cos.
> 40 dag fasolki szparagowej
> 30 dag ziemniakow
> 1 cebula
> 5 dag parmezanu (startego)
> 2 jajka
> 1 lyzeczka majeranku
> 2 zabki czosnku
> 8 lyzek oliwy z oliwek
> 3 dag bulki tartej
> sol
> Fasolke i ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na patelni w lyzce oliwy i 6
> lyzkach wody dus przez 4 minuty posiekana cebule. Po uplywie tego czasu
> dodaj fasolke i gotuj razem mniej wiecej 2 minuty. Ziemniaki dokladnie
> rozgniec, przeloz do miseczki. Dodaj fasolke (pokrojona w kilkucentymetrowe
> kawalki), roztrzepane widelcem jajka, ser, 5 lyzek oliwy, czosnek i
> majeranek. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj. Zaroodporne naczynie
> wysmaruj oliwa, obsyp tarta bulka i przeloz do niego przygotowana wczesniej
> mase. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie z
> klopsem na 20 minut. Szamamy na goraco :-)
> Herbatka
A gdzie ten klops? ....... albo cos nie zrozumialem.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 08:08:36
Temat: Re: fasolka szparagowaCos czuje, ze szykuje sie dlugie, gorace fasolkowe lato :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 09:54:12
Temat: Odp: fasolka szparagowa
Użytkownik Slavek <s...@s...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@s...com...
> > A co powiesz na klops po genuensku ?
> A gdzie ten klops? ....... albo cos nie zrozumialem.
Klops bedzie, jak sie nie uda... ;-)
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 13:46:55
Temat: Re: fasolka szparagowaDzięki za przepis
W weekend skorzystam
Pozdro
Marcin
Opowiem w Poniedziałek jakie było
Herbatka wrote:
>
> -----Original Message-----
> From: Jader <j...@p...com.pl>
> To: p...@n...pl <p...@n...pl>
> Date: 28 czerwca 2000 13:19
> Subject: fasolka szparagowa
>
> >Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
> >maselkiem?
> >
> > Jader
> >
> A co powiesz na klops po genuensku ? Skladniki i przygotowanie bardzo
> proste, zeby nie powiedziec prostackie - ale wychodzi z tego takie puszyste,
> delikatne, smakowite cos.
> 40 dag fasolki szparagowej
> 30 dag ziemniakow
> 1 cebula
> 5 dag parmezanu (startego)
> 2 jajka
> 1 lyzeczka majeranku
> 2 zabki czosnku
> 8 lyzek oliwy z oliwek
> 3 dag bulki tartej
> sol
> Fasolke i ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na patelni w lyzce oliwy i 6
> lyzkach wody dus przez 4 minuty posiekana cebule. Po uplywie tego czasu
> dodaj fasolke i gotuj razem mniej wiecej 2 minuty. Ziemniaki dokladnie
> rozgniec, przeloz do miseczki. Dodaj fasolke (pokrojona w kilkucentymetrowe
> kawalki), roztrzepane widelcem jajka, ser, 5 lyzek oliwy, czosnek i
> majeranek. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj. Zaroodporne naczynie
> wysmaruj oliwa, obsyp tarta bulka i przeloz do niego przygotowana wczesniej
> mase. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie z
> klopsem na 20 minut. Szamamy na goraco :-)
> Herbatka
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-29 16:30:55
Temat: Re: fasolka szparagowa
Jader wrote:
> Cos czuje, ze szykuje sie dlugie, gorace fasolkowe lato :)
>
> Jader
Nie zapomnij, ze mozna marynowac fasolke w sloikach jak pikle - genialny
dodatek do ostrych alkoholi i drinkow, np. bloody mary.
MagdalenaB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 08:25:33
Temat: Re: fasolka szparagowaMagdalena Bassett napisala:
> Nie zapomnij, ze mozna marynowac fasolke w sloikach jak pikle - genialny
> dodatek do ostrych alkoholi i drinkow, np. bloody mary.
To znam. Ale wlasnie zastanowilo mnie, czy mozna fasolke ukisic?
Ktos probowal, czy musze sama dokonac eksperymentu? W zeszlym
roku zakisilam kabaczki i patisony - byly doskonale.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 11:09:40
Temat: Re: fasolka szparagowaPatisony, kabaczki...achhhhhh
--
I to by bylo na tyle. Tym razem.
Pozdrawiam - kramir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 22:32:11
Temat: Re: fasolka szparagowaPowiem tyle - to jest pyszne! Nieco zmodyfikowalam dzisiaj ten przepis -
dodalam 4 jajka i troche pokrojonej szynki, i bylo cudowne! Moj kochany sie
nie mogl najesc!
Dzieki za przepis!
Danka
"Herbatka" <b...@d...com.pl> schreef in bericht
news:008c01bfe133$d6408ec0$290ca0d4@tea...
> -----Original Message-----
> >
> A co powiesz na klops po genuensku ? Skladniki i przygotowanie bardzo
> proste, zeby nie powiedziec prostackie - ale wychodzi z tego takie
puszyste,
> delikatne, smakowite cos.
> 40 dag fasolki szparagowej
> 30 dag ziemniakow
> 1 cebula
> 5 dag parmezanu (startego)
> 2 jajka
> 1 lyzeczka majeranku
> 2 zabki czosnku
> 8 lyzek oliwy z oliwek
> 3 dag bulki tartej
> sol
> Fasolke i ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na patelni w lyzce oliwy i
6
> lyzkach wody dus przez 4 minuty posiekana cebule. Po uplywie tego czasu
> dodaj fasolke i gotuj razem mniej wiecej 2 minuty. Ziemniaki dokladnie
> rozgniec, przeloz do miseczki. Dodaj fasolke (pokrojona w
kilkucentymetrowe
> kawalki), roztrzepane widelcem jajka, ser, 5 lyzek oliwy, czosnek i
> majeranek. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj. Zaroodporne naczynie
> wysmaruj oliwa, obsyp tarta bulka i przeloz do niego przygotowana
wczesniej
> mase. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie
z
> klopsem na 20 minut. Szamamy na goraco :-)
> Herbatka
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-01 05:48:48
Temat: Re: fasolka szparagowaKrystyna Chiger <k...@m...ci.uw.edu.pl> wrote:
> Magdalena Bassett napisala:
>
> > Nie zapomnij, ze mozna marynowac fasolke w sloikach jak pikle - genialny
> > dodatek do ostrych alkoholi i drinkow, np. bloody mary.
>
> To znam. Ale wlasnie zastanowilo mnie, czy mozna fasolke ukisic?
Obawiam sie, ze bedzie trudno. Straczkowe zawieraja duzo bialka, ktore
jest dobra pozywka dla rozmaitych bakterii, tyle, ze nie akurat dla
bakterii kwasu mlekowego, ppowodujacch kisniecie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |