Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!sopot.rmf.pl!orion.c
st.tpsa.pl!bti.pl!news.dtcentrum.com!news.memax.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!n
ewsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fasolka szparagowa
Date: 28 Jun 2000 21:10:54 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 39
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <008c01bfe133$d6408ec0$290ca0d4@tea>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30273
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: Jader <j...@p...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 28 czerwca 2000 13:19
Subject: fasolka szparagowa
>Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
>maselkiem?
>
> Jader
>
A co powiesz na klops po genuensku ? Skladniki i przygotowanie bardzo
proste, zeby nie powiedziec prostackie - ale wychodzi z tego takie puszyste,
delikatne, smakowite cos.
40 dag fasolki szparagowej
30 dag ziemniakow
1 cebula
5 dag parmezanu (startego)
2 jajka
1 lyzeczka majeranku
2 zabki czosnku
8 lyzek oliwy z oliwek
3 dag bulki tartej
sol
Fasolke i ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na patelni w lyzce oliwy i 6
lyzkach wody dus przez 4 minuty posiekana cebule. Po uplywie tego czasu
dodaj fasolke i gotuj razem mniej wiecej 2 minuty. Ziemniaki dokladnie
rozgniec, przeloz do miseczki. Dodaj fasolke (pokrojona w kilkucentymetrowe
kawalki), roztrzepane widelcem jajka, ser, 5 lyzek oliwy, czosnek i
majeranek. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj. Zaroodporne naczynie
wysmaruj oliwa, obsyp tarta bulka i przeloz do niego przygotowana wczesniej
mase. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie z
klopsem na 20 minut. Szamamy na goraco :-)
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|