Data: 2000-06-28 21:05:15
Temat: Re: fasolka szparagowa
Od: Slavek <s...@s...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A co powiesz na klops po genuensku ? Skladniki i przygotowanie bardzo
> proste, zeby nie powiedziec prostackie - ale wychodzi z tego takie puszyste,
> delikatne, smakowite cos.
> 40 dag fasolki szparagowej
> 30 dag ziemniakow
> 1 cebula
> 5 dag parmezanu (startego)
> 2 jajka
> 1 lyzeczka majeranku
> 2 zabki czosnku
> 8 lyzek oliwy z oliwek
> 3 dag bulki tartej
> sol
> Fasolke i ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na patelni w lyzce oliwy i 6
> lyzkach wody dus przez 4 minuty posiekana cebule. Po uplywie tego czasu
> dodaj fasolke i gotuj razem mniej wiecej 2 minuty. Ziemniaki dokladnie
> rozgniec, przeloz do miseczki. Dodaj fasolke (pokrojona w kilkucentymetrowe
> kawalki), roztrzepane widelcem jajka, ser, 5 lyzek oliwy, czosnek i
> majeranek. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj. Zaroodporne naczynie
> wysmaruj oliwa, obsyp tarta bulka i przeloz do niego przygotowana wczesniej
> mase. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie z
> klopsem na 20 minut. Szamamy na goraco :-)
> Herbatka
A gdzie ten klops? ....... albo cos nie zrozumialem.
pozdrawiam,
Slav
|