Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Date: Sun, 1 Apr 2007 04:10:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <eun4aj$394$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl><euh615$p1b$1@inews.gazeta.pl>
<1...@c...supernews.com> <euhhsf$fe7$1@inews.gazeta.pl>
<euipma$6ec$1@news.onet.pl>
<1...@b...googlegroups.com>
<euj70s$fqf$1@news.onet.pl> <eujqh4$buf$1@inews.gazeta.pl>
<eukqm3$2gh$1@news.onet.pl> <eukrl9$g57$1@atlantis.news.tpi.pl>
<euml4m$2kb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbf119.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1175393428 3364 83.6.195.119 (1 Apr 2007 02:10:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Apr 2007 02:10:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000729-2, 2007-03-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294311
Ukryj nagłówki


"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:euml4m$2kb$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
> > Nie powinno się gotować fasoli czy grochu w szybkowarze - grozi to
> > rozwaleniem garnka...
>
> Jeśli się gotuje według twoich reguł - to tak. Nie wiem, skąd wziąłeś
zasadę
> napełniania szybkowara do wysokości 5 cm od górnego brzegu. Gotując w
> szybkowarze staram się używać mało płynów. A przy gotowaniu fasoli i
grochu
> mój mąż - bo fasolka po bretońsku i grochówka to jego "działka" - wlewa do
> szybkowara nie więcej niż 5 cm wody, ale od dna - i wsypuje fasolę. Nawet
> jeśli coś wystaje nad płyn - ugotuje się w parze. Poza tym - trzeba
> kontrolować stan ugotowania, żeby nie fasoli nie rozgotować. Nie
rozgotowana
> nie zalepi wylotu bezpieczeństwa, a i do fasolki po bretońsku nie będzie
się
> nadawać.
>
> Ania

Witaj Aniu!

Z instrukcji, która mówiła żeby nie napełniać wyżej niż 5cm od brzegu
garnka, oraz jakich potraw nie gotować - z powodu wybiegania i pienienia
się - zatykają zawór i zawór bezpieczeństwa, a wtedy szybkowar staje się
groźny.
W podanych przez Ciebie przykładach my też gotujemy, ale oznacza to
nadzór ustawiczny - ale nie zdarzyło Ci sie spalić garnka lub czajnika?
Zawsze można gotować bez nakładania pokrywy - jak w innych garnkach.
Moje szybkowary są stare - węgierskie Kukty - mam komplet, ale jeden
spaliłem jeden 9l Kukty spoza kompletu - wygotował się dawno temu, a drugi
kupiony dla teściowej - postawiła do gotowania zupę fasolową - wyrwało
pokrywę - dziura w suficie kuchnia do malowania - całe szczęście, że w
momencie wybuchu nikogo w niej nie było - nie obeszłoby się bez poparzeń.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.04 Panslavista
02.04 czeremcha
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6