Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: faworki
Date: Tue, 5 Feb 2008 11:07:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <fo9cu6$sg3$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <47a1ec48$1@news.home.net.pl> <1...@c...supernews.com>
<47a202fe$1@news.home.net.pl> <fnv5l6$ecf$1@nemesis.news.tpi.pl>
<2...@c...fuw.edu.pl> <fnvvs6$bi5$4@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@n...tpi.pl> <fo8qse$gl2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fo9cgh$8ki$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbv81.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1202206470 29187 83.6.211.81 (5 Feb 2008 10:14:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Feb 2008 10:14:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080204-0, 2008-02-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309628
Ukryj nagłówki
"Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> wrote in message
news:fo9cgh$8ki$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fo8qse$gl2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> A i nie na smalcu tylko na porzadnej wolowej fryturze (przepis jak
> >> zwykle u Cwierczakiewiczowej...) bo jest bezwonna i nie wsiaka w
> >> ciasto.
> >
> > Najlepszy jest olej palmowy (kokosowy), taki w taflach, wytrzymuje
wysokie
> > temperatury, nie jełczeje i nadaje aromat i smak orzechowy smażonym
> > potrawom.
> >
> No kurcze z tym palmowym miałem kłopot - faworki nie chciały ociekać z
tego
> oleju (frytownica na min 160 stopni)- zostawał na faworkach - ręczniki
> papierowe niewiele dawały. Ciasto wałkowane na max 1mm maszynką do
> wałkowania.
> Nie dało się więcej zjeść niż 3 bo czuć było tłuszcz.
> Nie wiem co było źle.
> Robiłeś faworki na oleju palmowym?
> Może to że był już trochę używany i miał tłuszcze mięsne w sobie(choć nic
> tłustego poza paluszkami rybnymi i piersiami nie smarzę)?
>
> Moja mama robi na oleju słonecznikowym - wychodzą przepyszne nie czuć
oleju
> w ogóle jej mogę zjeść jednorazowo pół miski.
> Ale znowu słonecznikowy nie jest tak trwały jak palmowy. :-(
> A 3,5 litra oleju na jednodniowe smażenie to się nie opłaca wlewać.
>
> Pozdrowienia
> Tomek
Za zimny, ale ja smażę albo na słonecznikowym albo na smalcu.
|